CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 28 October 2012

Ada apa dengan lift tu???

Bismillahirrahmannirrahim...

Assalamualaikum..harap semua sihat belaka ^_^Ada apa dengan itu lift? ni bukan cite seram ok..don't jugde a story by its title..hehe..
Mungkin cerita ni sesuai untuk mereka yang putus harapan, putus asa, putus "cinta" kononnye or putus ape2 aje lah. Atau mungkin sesuai untuk mereka yang rasa diri tak mampu untuk menjadi lebih berjaya.

Ada dalam kalangan kita termasuk aku kadang-kadang bila baru diuji, sudah terfikir untuk gagal. Ramai yang mudah berkata-kata "Bila kita diuji, kita mestilah kene sabar. Jangan mudah putus asa,"  or "Sabar k,sabar," Then kita pon kata, "Sabar sabar sabar, tak ada benda lain ke?" Ok itu normal. Memang mudah untuk bercakap, tapi berapa ramai yang boleh buat kan..

Meh aku cite sikit pasal 2 orang budak, si A dan si B..kisahnya bergini~

Suatu hari, si A dan si B ingin membeli-belah di sebuah mall. Si A dan si B ingin membeli baju di mana kedai tersebut berada di tingkat 12. (Untuk pengetahuan anda, mall tersebut hanya mempunyai sebuat lift sahaja!)

Si A tiba dahulu ke mall tersebut dan terus menaiki lift untuk ke tingkat 12. Beberapa saat sebelum pintu lift itu tertutup si B sampai dan berlari-lari menuju ke lift itu. Akan tetapi, sayang seribu kali sayang pintu lift itu sudah tertutup masa dia sampai. (kesian,kesian,kesian..tsk tsk tsk)

Si B berkata dalam hati, " Ish macam mana ni... kedai tu dah la kat tingkat 12. tak kan la aku nak naik tangga kot tapi aku memang nak beli baju tu, hari ni je dapat diskaun 80%. Mesti si A tu dah sampai dulu.  Melepas la aku macam ni. Ini tak boleh jadi ni. Aku kena pergi juga. Tangga pon tangga la. Dah nasib badan.."

Manakala si A yang berada dalam lift tersebut sudah terbayang-bayang baju yang dia nak beli. Walau bagaimanapon, jeng..jeng..jeng.... Lift tu tiba-tiba berhenti! Si A menjerit ketakutan dan kalau tadi dia terbayang-bayang baju apa nak dibeli tapi sekarang dia hanya mampu menangis meratapi nasib.

Dalam waktu yang sama, si B terus menggagahkan diri untuk sampai ke tingkat 12. Baginya mungkin mustahil dia sampai dulu dari si A tapi dia terus berusaha. Apa yang penting, dia mesti sampai juga ke tingkat 12.

30  minit kemudian, akhirnya si B berjaya dengan jayanya sampai ke tingkat 12. Dia tercari-cari dimanakah di si A. Manakala, lift si A yang rosak tadi tiba-tiba berfungsi seperti biasa dan terus membawa si A ke tingkat 12.

Apabila si A sampai, si B terkejut yang teramat sebab dia sampai dulu dari si A!

Si B berkata dalam hatinya, " Subhanallah, apa yang aku anggap impossible tadi sebenarnya possible. Aku ingatkan aku tak akan sampai dulu dari si A tapi rupanya aku mampu...."


(cerita ini hanyalah rekaan semata-mata ye..)

Hah! Amacam cite tu..ok the moral of the story :

1) Kita mesti bijak mengambil peluang yang ada :
- Si A berjaya mengambil peluang yang ada, dia berjaya mendapat jalan mudah untuk sampai ke tingkat 12. Manakala, si B terpaksa menggunakan cara lain yang lebih mencabar untuk sampai ke tingkat 12 disebabkan dia kurang bijak mengambil peluang yang ada di depan mata. Why not dia tunggu je lift turun balik dan naik lift tu, kenapa perlu bersusah-susah naik tangga. Kadang-kadang peluang tak datang 2 kali. ^_^

2) Berfikiran positif, berusaha & dream high :
- Ya, sangat penting bagi yang diuji untuk berfikiran positif dan maju ke depan. Bagi si B dia terus berfikiran positif bahawa dia mampu untuk sampai ke tingkat 12 walaupon dengan hanya menaiki tangga. Dia terus berusaha, berusaha, dan berusaha! Fighting! Sesungguhnya setiap kesusahan itu pasti ada kesenangan ^_^

3) Jangan mudah selesa dengan kesenangan yang ada. Teruskan bergantung kepada Ilahi :
- Bagi si A yang berada di dalam lift, dia menganggap dirinya akan berjaya dengan mudah untuk sampai ke tingkat 12. Tetapi akhirnya dia terkandas di dalam lift dan si B yang sampai dahulu. Ini samalah seperti orang-orang yang berbangga dengan kejayaan di dunia, tetapi kejayaan di akhirat belum tentu..

" Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau , perhiasan dan saling berbangga di antara kamu serta berlumba dalam kekayaan dan anak keturunan seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani, kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat  ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridaan-Nya. Dan kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan palsu." (Surah al-Hadid 57:20)

4) Bila dah berjaya, jangan lupa diri. Teruslah memuji Pencipta-mu :
- Bila kita dah berada di atas, jangan terus selesa. Jangan pandang rendah dengan orang yang berada di bawah. Teruskan bergantung dan memuji Pencipta-mu ^_^


That's all for today.. . semoga hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari ini. Aku teringat ada seorang ustaz berpesan lebih kurang begini, " Jangan menghina benda lama (kisah silam) kerana ia sangat cantik pada hari semalam."

Assalamualaikum~ Segala salah silap harap dimaafkan ye...

No comments: