CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 28 October 2012

Ada apa dengan lift tu???

Bismillahirrahmannirrahim...

Assalamualaikum..harap semua sihat belaka ^_^



Ada apa dengan itu lift? ni bukan cite seram ok..don't jugde a story by its title..hehe..
Mungkin cerita ni sesuai untuk mereka yang putus harapan, putus asa, putus "cinta" kononnye or putus ape2 aje lah. Atau mungkin sesuai untuk mereka yang rasa diri tak mampu untuk menjadi lebih berjaya.

Ada dalam kalangan kita termasuk aku kadang-kadang bila baru diuji, sudah terfikir untuk gagal. Ramai yang mudah berkata-kata "Bila kita diuji, kita mestilah kene sabar. Jangan mudah putus asa,"  or "Sabar k,sabar," Then kita pon kata, "Sabar sabar sabar, tak ada benda lain ke?" Ok itu normal. Memang mudah untuk bercakap, tapi berapa ramai yang boleh buat kan..

Meh aku cite sikit pasal 2 orang budak, si A dan si B..kisahnya bergini~

Suatu hari, si A dan si B ingin membeli-belah di sebuah mall. Si A dan si B ingin membeli baju di mana kedai tersebut berada di tingkat 12. (Untuk pengetahuan anda, mall tersebut hanya mempunyai sebuat lift sahaja!)

Si A tiba dahulu ke mall tersebut dan terus menaiki lift untuk ke tingkat 12. Beberapa saat sebelum pintu lift itu tertutup si B sampai dan berlari-lari menuju ke lift itu. Akan tetapi, sayang seribu kali sayang pintu lift itu sudah tertutup masa dia sampai. (kesian,kesian,kesian..tsk tsk tsk)

Si B berkata dalam hati, " Ish macam mana ni... kedai tu dah la kat tingkat 12. tak kan la aku nak naik tangga kot tapi aku memang nak beli baju tu, hari ni je dapat diskaun 80%. Mesti si A tu dah sampai dulu.  Melepas la aku macam ni. Ini tak boleh jadi ni. Aku kena pergi juga. Tangga pon tangga la. Dah nasib badan.."

Manakala si A yang berada dalam lift tersebut sudah terbayang-bayang baju yang dia nak beli. Walau bagaimanapon, jeng..jeng..jeng.... Lift tu tiba-tiba berhenti! Si A menjerit ketakutan dan kalau tadi dia terbayang-bayang baju apa nak dibeli tapi sekarang dia hanya mampu menangis meratapi nasib.

Dalam waktu yang sama, si B terus menggagahkan diri untuk sampai ke tingkat 12. Baginya mungkin mustahil dia sampai dulu dari si A tapi dia terus berusaha. Apa yang penting, dia mesti sampai juga ke tingkat 12.

30  minit kemudian, akhirnya si B berjaya dengan jayanya sampai ke tingkat 12. Dia tercari-cari dimanakah di si A. Manakala, lift si A yang rosak tadi tiba-tiba berfungsi seperti biasa dan terus membawa si A ke tingkat 12.

Apabila si A sampai, si B terkejut yang teramat sebab dia sampai dulu dari si A!

Si B berkata dalam hatinya, " Subhanallah, apa yang aku anggap impossible tadi sebenarnya possible. Aku ingatkan aku tak akan sampai dulu dari si A tapi rupanya aku mampu...."


(cerita ini hanyalah rekaan semata-mata ye..)

Hah! Amacam cite tu..ok the moral of the story :

1) Kita mesti bijak mengambil peluang yang ada :
- Si A berjaya mengambil peluang yang ada, dia berjaya mendapat jalan mudah untuk sampai ke tingkat 12. Manakala, si B terpaksa menggunakan cara lain yang lebih mencabar untuk sampai ke tingkat 12 disebabkan dia kurang bijak mengambil peluang yang ada di depan mata. Why not dia tunggu je lift turun balik dan naik lift tu, kenapa perlu bersusah-susah naik tangga. Kadang-kadang peluang tak datang 2 kali. ^_^

2) Berfikiran positif, berusaha & dream high :
- Ya, sangat penting bagi yang diuji untuk berfikiran positif dan maju ke depan. Bagi si B dia terus berfikiran positif bahawa dia mampu untuk sampai ke tingkat 12 walaupon dengan hanya menaiki tangga. Dia terus berusaha, berusaha, dan berusaha! Fighting! Sesungguhnya setiap kesusahan itu pasti ada kesenangan ^_^

3) Jangan mudah selesa dengan kesenangan yang ada. Teruskan bergantung kepada Ilahi :
- Bagi si A yang berada di dalam lift, dia menganggap dirinya akan berjaya dengan mudah untuk sampai ke tingkat 12. Tetapi akhirnya dia terkandas di dalam lift dan si B yang sampai dahulu. Ini samalah seperti orang-orang yang berbangga dengan kejayaan di dunia, tetapi kejayaan di akhirat belum tentu..

" Ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau , perhiasan dan saling berbangga di antara kamu serta berlumba dalam kekayaan dan anak keturunan seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani, kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat  ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridaan-Nya. Dan kehidupan dunia tidak lain hanyalah kesenangan palsu." (Surah al-Hadid 57:20)

4) Bila dah berjaya, jangan lupa diri. Teruslah memuji Pencipta-mu :
- Bila kita dah berada di atas, jangan terus selesa. Jangan pandang rendah dengan orang yang berada di bawah. Teruskan bergantung dan memuji Pencipta-mu ^_^


That's all for today.. . semoga hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari ini. Aku teringat ada seorang ustaz berpesan lebih kurang begini, " Jangan menghina benda lama (kisah silam) kerana ia sangat cantik pada hari semalam."

Assalamualaikum~ Segala salah silap harap dimaafkan ye...

Friday, 26 October 2012

Kisah Badiuzzaman Said Nursi bersama si kucing ^_^

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Assalamualaikum...

Selamat menyambut Aidil adha..semoga kita sentiasa dalam perlindunganNya...

Alhamdulillah, akhirnya habis juga aku baca novel sejarah tentang Badiuzzaman Said Nursi karya Abdul Latip Talib atau lebih dikenali sebagai Pak Latip..Dah lama sebenarnya aku cari buku ni, akhirnya dapat satu dekat MPH Mid Valley..apa lagi terus la aku beli..hehe ^__^


Sebenarnya banyak perkara yang aku tak tahu tentang beliau dan alhamdulillah novel ini dapat  membuka mata dan minda untuk kita selami kehidupan beliau tatkala berada di zaman kejatuhan Islam di Turki satu masa dulu..tidak lupa juga bagaimana penderitaan dan kesusahan yang beliau hadapi untuk menulis dan menyebarkan Risalah an-Nur.. so, apa lagi aku syorkan bacalah buku ni =)

Dalam asyik membaca, aku tertarik dengan satu kisah di mana ketika itu beliau bersendirian di rumahnya dan hanya beberapa ekor kucing setia menemaninya..

"Kucing makhluk yang berkat," bisik hatinya.

Tiba-tiba terlintas dalam fikirannya mengapakah kucing dikatakan makhluk yang berkat sedangkan ia tidak melakukan pekerjaan sebagaimana haiwan lain. Kucing hanya bermain,makan dan tidur.

Pada malam itu ketika Badiuzzaman Said Nursi mahu tidur, datang seekor kucing lalu duduk di tepi bantalnya. Kemudian, kucing itu menghampirkan mulutnya ke telinga Said Nursi lalu berzikir dengan jelas.

"Ya Rahim, Ya Rahim, Ya Rahim, Ya Rahim..."

Badiuzzaman Said Nursi tersentak lalu bingkas bangun. "Apakah aku sedang bermimpi?" bisik hatinya. Selepas dipastikan ketika itu beliau tidak bermimpi, barulah sedar kucing itu menjawab lintasan fikiran beliau yang merendahkan dan menghina keupayaan makhluk kucing. Beliau juga merasakan lafaz zikir yang keluar daripada mulut kucing itu seperti satu tamparan ke wajahnya. Dia tersedar daripada kesilapannya kerana memandang rendah terhadap makhluk itu.

Kemudian terlintas pula dalam fikirannya apakah zikir Ya Rahim...Ya Rahman... ini khusus untuk kucing yang seekor ini sahaja ataupun semua kucing berzikir yang sama. Beliau juga tertanya-tanya adakah zikir kucing ini hanya didengarkan kepada beliau sahaja yang mempersoalkan dan mempertikaikan makhluk kucing? Atau makhluk lain yang memerhati dan mengambil perhatian juga akan mendengar zikir kucing.

Tiba-tiba datang tiga ekor kucing lagi lalu menghampirinya. Ketika itu Badiuzzaman Said Nursi terdengar kucing-kucing itu mengucapkan zikir yang sama dan berulang-ulang dengan nada yang berbeza tinggi dan rendah. Namun tidak sekuat kucing yang menghampiri telinganya tadi. Semakin lama beliau mendengar semakin jelas kucing-kucing mengiau dengan menyebut Ya Rahim...Ya Rahim..sehingga zikir itu menjadi semakin lama semakin fasih dan penuh kesedihan. Ketika mulutnya ditutup juga tetap melantun zikir dengan baik sekali. Kucing-kucing itu seperti merayu kepada Tuhannya yang bersifat al-Rahim. Itulah zikir munajat kucing.

Kemudian terlintas pula di hati Badiuzzaman Said Nursi, mengapakah kucing-kucing ini berzikir dengan nada insan dan tidak berzikir dengan nada haiwan?

Tiba-tiba beliau mendapat jawapan melalui lintasan hatinya juga. Sebabnya kerana kucing ini haiwan yang baik, lemah lembut, halus sebagaimana anak-anak kecil. Ia bercampur dan bergaul dengan manusia malah menjadi kawan. Kucing sangat memerlukan belas kasihan dan kasih sayang manusia.

Selepas kucing-kucing tu mendapat kasih sayang dan perhatian daripada tuannya, ia mendapat makanan kemudian meninggalkan tuannya sambil mengucapkan syukur. Kucing itu pergi berehat sendiri kemudian terus mengucapkan syukur kepada Tuhannya. Badiuzzaman Said Nursi mengucapkan syukur kerana Tuhan sudah memberikan jawapan pada persoalan kucing.

Ketika itu beliau miskin dan makanan juga terhad. Selalunya makanan yang sedikit akan cepat habis. Namun apabila beliau berkongsi makanan dengan kucing-kucingitu walaupun makanan itu sedikit namun ia masih tetap berbaki. Itulah belas kasihan Allah kepada makhluk lemah seperti kucing. Sekiranya Allah begitu kasih, apatah lagi manusia makhluk yang paling mulia.


Subhanallah...Allahu alam..Sesungguhnya Allah lebih mengetahui...Ya, itu kisah kucing yang kadang kala kita terlepas dari pandangan. Sedang asyik mengimpikan itu dan ini, apa salahnya sekiranya kita berfikir sejenak dan mengambil ibrah atas kejadian di muka bumi ini. Pesanan untuk diri sendiri juga ni ^__^ 

Sesungguhnya Allah meciptakan apa yang ada di bumi ini untuk berkhidmat kepada manusia iaitu khalifah di muka bumi ini. Kita yang perlu berfikir dan berusaha untuk menjadi lebih baik dari semalam..Semoga Allah mempermudahkan..Aminn....

Sekian, itu sahaja yang mampu aku kongsikan untuk hari ini..moga bermanfaat kelak InsyaAllah ^_^

Assalamualaikum..


Rujukan : Novel Badiuzzaman Said Nursi karya Abdul Latip Talib, page 290-292

Friday, 20 July 2012

Ramadhan Untuk Kita ^__^

Assalamualaikum...

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana kita berkesempatan bertemu bulan Ramadhan yang penuh berkah.. 

Alhamdulillah sebab aku dapat balik minggu ni sambut puasa bersama keluarga  dan alhamdulillah  sekali lagi kerana kami warga CFS IIUM telah berjaya menerima elaun masing-masing setelah sebulan menanggung penderitaan..hehe.. Syukur...

Oklah di kesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan! Sama-samalah kita manfaatkan bulan ini sebaik mungkin insyaAllah..Kerana apa??? Bulan inilah kurniaan Allah kepada kita umat Muhammad untuk memohon keampunan dan memohon rahmat-Nya..
 
Seronok yang tidak terhingga sebentar tadi kerana aku berkesempatan menunaikan solat terawih di Masjid Felda Palong 7..Ya, aku sangat merindui bulan ini.. Memang sangat meriah di masjid..lucu juga melihat kerenah anak-anak kecil.. Part aminkan Al-Fatihah bersemangat betul diorang ni..ish2..nasiblah tak ada yang main mercun..may be awal-awal puasa ni tak ada orang jual mercun lagi kot..hehe. Kepada muslimat, jangan lupa jaga aurat kita di masjid..peringatan untuk aku juga ni ^__^ aurat kaki jangan lupa ye.. Kejarlah yang wajib sebelum yang sunat.. InsyaAllah peringatan kita bersama...

Esok bermulalah perjuangan kita..berpuasa sebulan di bulan Ramadhan insyaAllah.. Jangan lupa bersahur kerana sahur itu ada berkatnya.. Dulu aku selalu juga abaikan sahur..tapi bila disedarkan kembali akan kepentingan dan kelebihan bersahur, insyaAllah aku akan berusaha bersahur ^__^ hehe

SELAMAT BERPUASA~






Monday, 4 June 2012

Alhamdulillah :')

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi dengan nikmatMu ini..

Result CFS IIUM baru sahaja keluar..ingatkan nak tengok petang tadi tapi hujan berpetir-petir pulak dekat sini..So aku tengok la malam ni...menggigil juga jari ni time nak buka portal tadi..dengan lafaz basmalah,aku teruskan juga.. Ok bila buka je, ERROR..biasalah tu orang semua dok sibok online nak tengok result..So aku pon refresh la banyak kali...

Alhamdulillah setelah beberapa kali refresh baru la dapat buka...then..then..then..aku terus buka ke part My Academic--> Result Slip..Huh..rasa nak pengsan pon ada..

Then dapatlah aku tengok result aku..

Nak tahu ke aku dapat berapa? Tak payah la tahu..biarlah rahsia..hehe..Alhamdulillah aku bersyukur sangat-sangat walaupon aku belom lagi dapat mencapai matlamat aku 4 FLAT.. Ya..aku tak dapat 4 mendatar..agak kecewa....tapi ini semua Allah telah tentukan apa yang terbaik untuk aku..Walau bagaimanapon aku still bersyukur kerana Allah masih lagi meletakkan aku dalam golongan dean's list..Terima Kasih Ya Rabbi..

Ribuan terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada my beloved parents..Encik Adam bin Omar & Puan Salmah binti Basri di atas doa yang tidak putus-putus kepada anak mu ini...terima kasih mak abah..sesungguhnya jasamu amatlah berharga.. :')

Terima kasih juga diucapkan kepada sahabat-sahabat di CFS dan di luar CFS yang sentiasa memberi sokongan... Sahabat-sahabat yang tak jemu-jemu layan kerenah aku ni..hehe..thanks a lot..Kepada syam,teah,fariha, fatin hamizah,fatin nabila,wan nur azlin & semua classmates aku and semua yang pernah ajar aku..thanks juga sebab banyak bagi tunjuk ajar ku sifu..hehehe..Tanpa anda siapalah aku.. :')

Yang paling tidak boleh dilupakan, terima kasih yang tak terhingga diucapkan kepada semua lecturers!!! Tanpa mereka, siapalah saya..huhu.. Lecturers CFS IIUM memang best! Terbaikkk! Terima kasih kerana sudi dan sentiasa sudi memberi tunjuk ajar dan jawab soalan-soalan saya..hehe..sorry sir & mdm kalau saya ni banyak tanya ye..huhu :')

Ok..aku nak ucapkan TAHNIAH KEPADA YANG BERJAYA DENGAN JAYANYA!!!
nanti ajarlah aku tips-tips kejayaan korang..hehehe

Kepada yang kurang berjaya..Ayuh bersemangat!!! Kita pulun habis-habisan sem depan!!! Sem lepas usah dikenang.. Ini bukan pengakhirannya..ni baru permulaan untuk kita terus bangkit!

Alhamdulillah..ini yang aku dapat..ini yang terbaik Allah nak bagi dekat aku ni..mungkin banyak lagi ruang kena touch up..hehe..

Yeah! InsyaAllah next sem aku akan buat lebih baik daripada sem lepas..jadikan hari esok lebih baik daripada hari ini.. banyak benda kena improve lagi ni..tak sabar pulak nak check in mahallah & start kuliah..hehe





ATTENTION PLEASE UMMI RASHIDAH ADAM!!!
For next sem :
1) LEBIH BANYAK BERIBADAH & MEMOHON PERTOLONGAN ILAHI!!!
2) Kurangkan "M" anda ye..atau pastikan tiada "M" langsung ---> zero for "M"!!!
3) Hilangkan terus aktiviti yang tak berfaedah!!!
4) Jangan bermuka buku lama sangat!!!
5) Buat revision before class & after class!!!
6) Buat latihan banyak-banyak & jangan segan silu tanya lecturers mana yang tak faham!!!
7) JANGAN BANYAK MAIN-MAIN!!!
8) YANG PALING PENTING! SENTIASA INGAT MAK ABAH!!!


Diharapkan aku dapatlah buat semua ni..Ok kawan-kawan..kalau nampak aku buat sebaliknya tolong laaa selamatkan aku..hehehe

Oklah...sampai sini je lah aku membebel..macam teks ucapan terima anugerah ABPBH pulak..hehe

Assalamualaikum..

p/s: kepada yang rindu kat aku..nantikan kemuculan aku kat CFS 12hb ni..<peace>

@HoLiDaYs@

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang




Pejam celik pejam celik...dah nak sebulan aku terperap kat rumah..menternak lemak-lemak..sape nak??boleh aku jual dekat korang..huhu.. tak tahu la dah berapa kilo aku dah ternak ni....hehe

Ya...cuti semakin sampai ke penghujungnya..Next week, bermulalah peranan aku kembali sebagai seorang penuntut ilmu di bumi Petaling Jaya...Udara di sana sangat menyesakkan rongga hidungku dengan kilangnya betul-betul depan Uia dengan jalan rayanya yang sentiasa sesak..aduhai... berbanding di Felda ini yang sangat menenangkan, dengan kedinginan pagi, pokok-pokok getah sebelah rumah, bunyi-bunyi burung,ayam,ayam belanda (tu semua jiran aku punya..hehe), bunyi kucing gaduh dan yang paling penting aku dapat menatap muka kedua-dua ibubapaku setiap masa tanpa jemu.. Yaa aku sangat suka tinggal di rumah.. tapi apa kan daya menuntut ilmu ialah satu perjuangan yang tidak akan sesekali berhenti..
Jangan cepat mengeluh wahai anak Adam..Ummi Rashidah Adam!!! You can do it!!!
InsyaAllah lusa (Rabu) aku & family akan pergi ke rumah akak di KL..Then insyaAllah Khamis kami akan bertolak ke Penang untuk melawat abang kat sana sambil beriang ria..Yeah! cuti-cuti Malaysia je lah aku.. barang-barang dah la tak berkemas lagi ni..huhu. Bank Negara Resort!!! Batu Feringgi!!!Wait for us ok!!!

InsyaAllah Rabu next week dah nak start kelas baru..aku dapat group baru, classmates baru,lecturers baru & subjects baru..yeah! Fighting umi!! Tapi kan result sem lepas tak kunjung tiba.. tawakal sahaja lah..tapi risau juga ni..adakah pointer kali ni lebih baik dari sem lepas??? Hanya Allah yang tahu..ada yang cakap uia susah nak dapat 4 flat,  nak dapat A kena dapat 85/100..mampukah aku Ya Allah.. Bantulah kami..

Ramai orang cakap ilmu bukan hanya pada pointer..dah tu apa guna pointer..apa guna kita ambil exam..padahal exam tu untuk menguji tahap kefahaman kita terhadap ilmu tersebut....Mungkin betul juga cakap orang..mungkin ilmu tersebut bukan hanya pada subject yang kita belajar..tapi ilmu juga berdasarkan segala pengalaman yang kita peroleh sepanjang hayat ini..selagi hayat dikandung badan, ilmu dituntut tanpa sempadan..hehe..bermadah berhelah pulak aku ni..

Diharapkan aku akan dapat semangat baru untuk sem ni.. dan join lebih banyak aktiviti dekat uia..dan yang paling penting aku harus terus berjuang memburu 4 mendatar!!! Siapa tak mahu kan...

Ada satu benda lagi aku nak buat..nak tengok cerita Madagascar 3..hehe..mungkin ada antara korang nak tengok cite pirana tu kan..tapi aku ni peminat Madagascar..nak buat macam mana kan..otak kanak-kanak walaupon umur dah 18 tahun 6 bulan..hehe..kepada kawan-kawan yang berminat..jom lah join aku~~

Haih...kadang-kadang aku pernah juga rasa boring dok lama-lama dekat rumah ni..bila dah nak  habis cuti mulalah gelabah cakap tak nak tinggalkan rumah..huhu..kat rumah dapat makan sedap-sedap kan..walaupon mak aku aku masak ikan bilis goreng ngan kicap pon still sedap..yelah..air tangan ibu...hehe..Inilah manusia macam aku ni..tak pernah puas..dah uia bagi cuti sebulan je bersyukur laa yeee wahai Ummi Rashidah Adam..

Kepada Hikmah and Syam!!!

Korang ada tanya kan aku nak check in hari apa..aku tahu korang rindu kat aku..haha..and aku tak balas sebab lama tak topup..hehe..Ok aku jawab kat sini je lah..mungkin aku check in hari Selasa sebab ada hal yang tidak dapat dielakkan..hehehe..dah la check out paling awal, check in pulak paling lambat..haha..jangan marah ae~

Oklah aku nak pergi dapur..tengok-tengok apa yang boleh dibuat kat situ..

Tata~

Assalamualaikum...






Sunday, 3 June 2012

Kisah Si Ibu Kucing

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum!

Apa khabar? Sihat ke tidak? Alhamdulillah di sini sihat-sihat sahaja..
(macam nak tulis surat "cinta" pulak ye)

Malam ni tiba-tiba jari aku ni nak menconteng pula dekat blog ni...suka hati la blog aku yang punyaaa~ hehe~ ni conteng bukan sebarang conteng..baca sendiri la.. aku bukan apa..aku tengah sedih ni mengenangkan nasib kucing aku ni..

Baru last month aku dapat tahu kucing kat rumah aku (si kontot) dah beranak 4 ekor anak kucing!!! Punya la keterujaan aku nak balik rumah sebab nak tengok anak-anak kucing tersebut.. Kecomelan mereka memang tidak dapat ku sangkal..tapi bila aku perhatikan je ibu kucing tu..kecik besar kecik besar je aku pandang dia.. Nak tahu kenapa? Si ibu kucing tersebut macam tak ambil peduli sangat je kat anak-anak dia..kesian baby kucing tu..mungkin sebab anak sulung kot..no experiences..huhu :'(

Minggu demi minggu..

Satu demi satu anak kucing tu mati!!!

Macam mana boleh jadi macam tu..tidakkkk!!! Mula-mula 2 ekor..so kira OK lagi la sebab ada lagi 2 ekor tinggal..TAPI!! seekor lagi pergi meninggalkan dunia..tinggallah seekor keseorangan..

Then..then..then...

Pagi tadi, masa aku tengah syok layan masterchef selebriti kat youtube (almaklum rumah tak ada "piring terbang a.k.a astro katekan), anak buah aku sibok dok jerit-jerit :

Mak Suuuuu!!! Anak kucing dah mati!!!

What???? I don't believe it! ----> because my nephew always lies to me!!! haha i tell u..hehe..keep this as a secret ae..don't tell him ok..hehehe

So..aku pon pergi la dekat tempat kucing tu tidur.. tak sangka pula kali ni dia tak main tipu-tipu dah..huhu..memang betul kucing tu dah pergi buat selama-lamanya!!!
Tapi kali ni aku dapat perhatikan sesuatu yang aneh dekat ibu kucing tu..

Selalunya si ibu kucing tu akan mengiaw je bila anak-anak dia tidur atau bila-bila masa je lah..aku rasa dia ajak anak dia borak-borak kot..Sesungguhnya Allah lebih mengetahui..sampai mak aku dah gelar dia CIK JOYAH & rasa nak ikat-ikat je mulut dia..hehe.. Tapi hari ni  dia tak jadi peramah sangat..dia lebih senyap..Mungkin dia tahu kot anak dia dah nazak..huhu..sedih nye..bila abah aku dah tanam bangkai anak kucing tu.. si ibu kucing ni still mencari-cari anak dia..dia masuk dekat sangkar tempat anak dia tidur..mengiaw macam menangis sendirian..lepas tu dia duduk je dekat tempat anak dia tu..huhu (tiba-tiba rasa mata masuk habuk pulak) Kasihan sih dekat ibu kucing tu  :'(

Apa yang dapat aku buat simpulkan dekat kisah si ibu kucing ni:

Kita selalu cakap beza antara manusia dengan haiwan ialah manusia dikurniakan akal manakala haiwan tidak berakal...betul tak? Tapi kadang-kadang aku rasa haiwan lebih berakal dari manusia.. Selalu kita tengok berita or baca surat khabar..mesti ada kes buang anak, bunuh anak, perkosa anak, jual anak & macam-macam lagi lah.. Nauzubillah.. Ya Allah, jauhkanlah kami daripada kemungkaran Mu ya Rabbi...Cuba tengok balik kisah ibu kucing ni..betapa sayangnya dia dekat anak-anak dia.. Betullah kata orang, kadang-kadang binatang lebih tahu menilai kasih sayang..

Adakah kita seperti ini :


ATAU INI ??


Renung-renungkan dan selamat beramal...

Untuk maklumat anda, aku ni bukanlah or belom lagi menjadi ibu,mak dan seangkatan dengannya lagi..tapi nama aku ada UMMI yang bermaksud ibu..hehe..InsyaAllah one fine day, I will become a mother :D
Entry ni bukannya khas untuk ibu-ibu sahaja..yang lain pon dialu-alukan kalau nak baca wokey!!!

Sebenarnya Allah menciptakan haiwan,pokok, batu dan banyak lagi untuk manusia berfikir apa disebalik sesuatu kejadian..Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang malas berfikir.. Hidup kita ni kadang-kadang dipenuhi dengan pelbagai teori..pernah satu masa aku rasa aku dah give up nak belajar mathematics contohnya algebra sebab apa kaitan benda alah tu dalam kehidupan seharian kita.aku seolah-olah mempertikaikan ilmu tersebut...masa tu aku terlupa bahawa ilmu Allah ni Maha Luas.. Astaghfirullahalazim.. Ya Rabbi, jauhkanlah kami daripada golongan yang malas berfikir ..Aminn..

Dalam al-Quran pon sebenarnya Allah banyak bagi perbandingan di antara haiwan dan manusia.. Suatu hari masa aku tengah bermuka buku tiba-tiba aku terbaca satu post dari seorang sahabat, dia share dari sebuah page..post tersebut tentang perbandingan antara haiwan dengan manusia di dalam al-Quran..mudah dan ringkas untuk kita faham :) Aku share dekat sini ye..Cuba tengok bawah ni!


Apa pandangan anda? Ya haiwan tersebut memang comel belaka..tapi tu bukan yang aku maksudkan..maksud aku adakah kita tergolong dalam golongan tersebut???

Subhanallah...Maha Suci Allah..bertapa hebatnya ciptaanNya..semuanya bermakna bagi golongan yang berfikir..kadang-kadang kita terus hanyut dan leka..mungkin bukan anda..aku mungkin..tiada siapa yang sempurna melainkan Dia Yang Maha Agung...

Ya Allah....Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..
Ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Allah..
Dosa-dosa kedua-dua ibu bapa kami Ya Rabbi..
Dosa-dosa guru-guru kami..
Dosa-dosa sahabat-sahabat kami..
Dan dosa-dosa orang di sekelilingi kami Ya Allah...
Jauhkanlah kami Ya Allah dari golongan yang Engkau murkai...
Masukkanlah kami ke dalam golongan kananMu Ya Rahman..
Kurniakanlah kami pertunjukMu..
Dan Janganlah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau memberi pertunjuk..
Sesungguhnya Engkaulah Maha Pemberi Kurnia..

Amin..Ya Rabbal alamin...


Sekian..terima kasih kerana sudi membaca contengan aku :)

p/s: Mood still sedih..terkilan tak sempat ambil gambar anak-anak kucing tu untuk dibuat kenang-kenangan :'(


Friday, 1 June 2012

Pesanan Penaja Untuk Juniors CFS IIUM sekalian~~

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai..hai..hai...apa khabar wahai juniors sekalian yang mungkin tengah seram sejuk menunggu hari esok atau lusa atau tulat..hehe.. (Aku dengar-dengar korang masuk 2/6-4/6 ni) Yang pasti, mesti budak-budak engine lagi seram sejuk la kan sebab esok korang insyaAllah masuk CFS IIUM..Tahniah diucapkan kerana korang berjaya terpilih untuk masuk ke sini :)

Kepada sesiapa yang rasa diri tu dah nak jadi or memang seniors..nak baca entry ni pon boleh..tak nak baca pon tidak mengapa..hehe.. Entry ni khas akak buat untuk adik-adik yang bakal masuk ke sini..macam sharing moment sikit la and ada la sikit pesanan-pesanan yang mungkin boleh membantu korang insyaAllah.. Mungkin ada yang dah tahu banyak perkara tentang CFS IIUM lebih-lebih lagi members group muka buku CFS IIUM 2012/2013.. Kepada yang belum join group tu sila la join..masih sempat lagi..hehe..Bagus la korang..belum masuk dah ada group batch..
Tahniah kepada seniors yang buat group tu & Tahniah kepada seniors dalam group tu yang sangat sudi membantu mereka!!!

Macam akak cakap tadi mungkin korang dah banyak tahu pasal CFS tu..tapi kat sini akak nak cerita ceriti sikit la pengalaman akak..hehe..Harap dapat membantu korang semua nanti...

  • Registration - Kepada yang register esok akak harap korang dah prepare dan semak balik borang-borang or apa-apa aje lah yang uia nak masa regiter nanti..siapkan betul-betul..kalau tak lengkap nanti registration korang jadi lambat dan leceh..kasihan parents or family korang tunggu kat luar lama-lama nanti.. Hah! akak ada tips untuk korang kalau nak dapat level bawah dekat mahallah.. Silalah datang awal yeeeee...kalau boleh bila gate buka je korang terus masuk..hehe Kalau akak dulu datang dah nak tengah hari..tu yang dapat level 4 tu dekat Mahallah Zainab..fuhhhh..tangganye sangatlah mencabar...kesian my parents & abang ipar kena panjat tinggi-tinggi sebab nak hantar barang..huhu..Bila dah dalam dewan nanti..borak-boraklah dengan orang sebelah...mane tahu satu kos or tinggal dekat negeri yang sama :)

  • Mahallah - Sebagai dah sedia maklum..sisters ada 3 mahallah & brothers pon ada 3 mahallah..ikut nasib lah korang dapat mahallah mana..tapi kalau nak Mahallah Zainab contohnya, akak rasa boleh je korang minta masa dekat meja registration mahallah dalam dewan tu nanti.. Lepas dah dapat kunci, pastikan mahallah mana korang kena pergi & bawalah sekali barang-barang korang tu sekali.. Nanti dah dapat roomate, jangan lupa kenal-kenal..hehe..Kebiasaannya bagi sesiapa yang pernah duduk asrama, dah biasa lah kongsi bilik dengan orang lain tapi kepada yang tak pernah tinggal dekat asrama mungkin ambil masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru tanpa ibu bapa or family di sisi.. mungkin akan ada yang homesick..so roomates yang lain tu sila la mainkan peranan anda..saling nasihat menasihati sesama sendiri ok~ Lagi satu yang paling penting! Sila jaga barang-barang anda sendiri! Jangan buat sambil lewa je! Biasalah tempat baru,kita tak kenal lagi hati budi masing-masing dan latar belakang..Bukan bermakna korang bersangka buruk tapi sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kecurian.. Biasalah bak kata orang rambut sama hitam,hati lain-lain.. Jaga betul-betul tau especially laptop, barang kemas, handphone or duit korang..Dan jangan sesekali terdetik di hati untuk ambil barang orang tanpa kebenaran ye.. Ingat Allah itu Maha Melihat! Jangan kerana nila setitik habis rosak nama uia!
  • Electrical items - Kebiasaannya electrical items yang perlu dibawa ialah iron and water heater..iron memang tak disediakan..tapi kalau tak mahu bawa water heater pon tak apa..dekat mahallah ada water cooler..kat situ ada air sejuk dengan air panas.. Tips paling mudah,bila dah dapat roomates nanti decide la nak guna iron sape or water heater sape.. Tak ada lah korang kene bayar banyak sangat nanti untuk register electrical items.. Nak bawa standing fan pon boleh..mana tahu kipas mahallah tu tak cukup untuk korang..hehe.. Paling penting! Sila daftarkan barang elektrik anda itu ye dan bayar! Nanti korang akan dapat sticker, then lekatkan dekat electrical items tu!

  • Taaruf Week - Taaruf Week ni minggu orientasi.. Memang best taaruf week dekat uia..Yang pasti korang tidak akan dibuli oleh seniors..hehe..Seniors semua baik-baik belaka dan sangat membantu.. Kalau akak dulu, taaruf week memang relax and sangat best.. Masa tu ada Cultural Night dekat padang, so bagi sesiapa yang nak menunjukkan bakat "terendam" anda, silalah join buat persembahan..hehe.. Masa Taaruf Week tu juga sebagai sedia maklum korang akan menduduki exam English Placement Test (EPT), Arabic Placement Test (APT), Fardhu Ain Test & Tilawah Test.. Buat yang terbaik tau! Fighting!!! Kalau yang tak ada basic arab masa sekolah, korang tak payah pening sangat jawab soalan arab tu..kalau nak keluar lepas tulis nama pon boleh..Nanti korang akan masuk ke kelas Part 1 Arabic language..  Akak dulu takut gak nak ambil exam ni..yela akak ambil Bahasa Arab Komunikasi je masa PMR...masa form 4& 5 akak ambil sc tulen..so memang dah lama la tinggal bahasa arab.. Tapi masa exam, akak jawab je mana akak mampu..esei memang tak sentuh la..haha..Alhamdulillah akak dapat Part 2 Arabic Language..Buat pengetahuan korang arab memang ada 2 part je.. Segan la juga masuk kelas tu..semua dalam kelas tu budak yang ambil arab masa SPM..huhu Kalau EPT pula, akak dapat level 5...tak exempted pon..huhu..biasa lah BI tak terer.. Kalau BI pulak korang akan ada 6 level.. Tapi bila final exam sekiranya korang dapat markah yang dah boleh exempted, korang tak akan ke next level..tapi kalau tak exempted, korang perlu ke next level tapi kalau korang dah memang level 6, so korang akan repeat level tu balik..So buat yang terbaik ye nanti!!! 

     Kalau bab pakaian..korang mesti tahu kan kalau sisters mesti pakai baju kurung dengan tudung putih..Nak pakai tudung putih uia bagi pon boleh..nak pakai tudung sendiri pon boleh..tapi pastikan tudung anda betul-betul menutup aurat dan tidak terlalu over..hehe.. Sekiranya nak pakai tudung bawal putih, sebaiknya pakai la inner tudung sebab tudung bawal kan jarang...inner tudung tu nak jahit sendiri pon boleh or beli dekat busana dekat uia..rasanya ada jual.. Kalau majlis rasmi sisters nanti pakai baju batik yang diberi, kain putih & tudung putih.. Hah! macam kat bawah ni..Ni contoh baju batik zaman akak setahun yang lepas.. Sila abaikan muka kami di situ..( Sorry Irma & Yat aku terguna muka korang kat sini..hehe)



  • Cafe - Kalau bab makan jangan risau..semua mahallah ada cafe kecuali Mahallah Fatimah (brothers).
    Kalau akak, akak memang selalu pergi makan dekat Cafe Mahallah Aisyah walaupon akak duduk dekat ZC.. kat situ lauknya banyak, murah pon murah, tauke yang peramah & kalau order masakan panas sangat cepat diorang masak,sedap pula tu..hehe.. (kena minta komisen ni dekat cafe AC dok promote cafe dia kat sini..hehe) Tapi kalau sisters nak makan western sikit..pergilah dekat cafe ZC..kat situ ada chicken chop, wedges, mee sizzling, spagheti, & macam-macam lagi lah..kalau nak pizza call sendiri la ye domino or pizza hut yang berdekatan..hehe..Kalau cafe brothers,biasanya akak pergi dekat Cafe UKC sebab nak beli ice blended je..


  • Outing - Rasanya ramai dah tahu port paling ramai budak u lepak especially UIA,UM or seangkatan dengannya ialah Mid Valley..korang hanya memerlukan RM1.90 sekali pergi & memang dekatlah..hehe..sebab memang ada Bas Metro(12) & Bas Rapid KL(U85)  lalu lalang kat situ.. LRT Stesen Universiti pon dekat..So memang senang lah nak pergi mana-mana.. Tapi kalau korang malas nak pergi jauh-jauh..boleh je pergi Jaya One..just jalan kaki sikit je.. kat situ ada Seven Eleven & pasaraya..Mula-mula akak pergi, tak tahu pasaraya dia kat mana..puaslah mencari..rupanya kene turun lift..dekat bawah pulak..hehe..tempat tu tak ada lah ramai sangat orang.. Bagi sesiapa yang tak tahu, setiap hari Selasa korang boleh keluar pergi pasar malam kat sebelah CFS..jalan kaki je..Sebaik-baiknya sisters kalau nak outing, pakai lah baju kurung or jubah..Kalau nak pakai seluar, sila pakai baju yang labuh macam baju muslimah or dress yang labuh..kalau nak juga pakai pendek-pendek, bersiap sedialah dengar ceramah pak guard & berkemungkinan besar korang kene pusing balik mahallah tukar baju.. Kalau brothers, pakai macam biasa je..jangan pakai seluar pendek pula..Hah! Ada lagi satu! Pastikan korang bawa sekali kad matrik kalau nak outing!!! Pernah sekali tu, akak ni first time nak outing so tak tahu pula kena bawa kad matrik sekali..sampai je dekat gate dah excited dah ni sebab dah ada bas tunggu..AKAN TETAPI PAK GUARD TIBA-TIBA BERTANYA..

Pak Guard : Mana kad matrik ni?
Aku            : Errr..terlupa nak bawa la pak cik..
Pak Guard : Ehhh..Orang lain boleh bawa..tak kan kamu tak boleh bawa! ( sambil buat muka      
                     nak telan orang)

Aku             : Alamak macam mana ni ek---> cakap dalam hati je.. sambil buat muka kesian.
Plizzzzzz pak guard bagi saya outing~

Pak Guard tu buat tak layan je..aku pon melangkah pergi ke mahallah semula sebab nak ambil kad matrik sahaja! Ingat dekat ke..dah la level 4!!! Tapi disebabkan keterujaan nak outing, akak pon pergi la ambil.huh!

Ok kalau korang nak pulang bermalam ke rumah..sila ambil outing card dekat warden hisbah korang nanti and minta lah signature mereka.. Nanti hisbah korang akan buat taklimat selanjutnya.. Outing hanya boleh pada hari Jumaat- Ahad..balik before 10 p.m ok..

  • Majlis Ilmu - Majlis Ilmu memang banyak dekat sini..Contohnya, talaqi,usrah,ceramah dan banyak lagi..Imam muda, penulis buku or penceramah terkenal memang selalu datang sini..kadang-kadang dalam satu malam tu, akak sendiri confuse nak pergi yang mana satu..huhu..Biasanya talk ni dianjurkan oleh society..tak kira lah apa-apa society.. Jangan tak pergi tau..sesekali tu join la..kita akan dapat ilmu baru yang susah nak dapat dan dapat mengisi kekosongan rohani kita insyaAllah..


Ni kenangan yang tak dapat dilupakan..hehe..akak dapat berborak sendiri dengan penulis novel sejarah Islam yang sangat terkenal, Pak Latip atau nama sebenar Abdul Latip Talib..akak memang minat baca novel beliau..sempat la juga minta signature dekat novel Sultan Muhammad al-Fateh..hehe.. Masa ni beliau bagi talk tentang Mustapha Kamal Atartuk..memang best!!!

  • Bilik 401A Mahallah Zainab Jahsy - Bilik ni memang "misteri" sebab pernah dihuni oleh 2 orang sisters yang bijak bestari..hehe..tak ada apa yang seram pon lah..ni lah bilik akak dulu..so kalau sesiapa duduk kat sini,bagitahu la ye..mana tahu ada barang akak tertinggal ke or nak minta tolong apa-apa ke.. Bilik ni memang best..kelebihannya dekat dengan surau , ampaian yang luas & study room.. akan tetapi korang kene panjat tangga yang sangat mencabar dan bilik ni betul-betul menghadap Mahallah Abu Bakar (brothers)..so tak boleh buka tingkap luas-luas la..huhu..tu yang kureng sikit tu..


  •  Study Room - Kalau ZC study room ada setiap level di blok A.. Akak & roomate akak ada tinggalkan notes & compilation exam paper dekat study room level 4 tu..so sesiapa rasa dia nak datang la cepat-cepat..sape cepat dia dapat..memang akak saje je letak situ..wakafkan je la sebab dah tak guna dah..so nanti korang tak payah beli lagi compilation exam.. Study room situ memang best lagi-lagi level 4 tu..kita akan dapat melihat panorama yang indah..hehe..kat situ nampakla rumah-rumah mewah yang ada swimming pool ( kadang-kadang rase nak terjun masuk je dalam rumah tu), nampak la mahallah aisyah & abu bakar, kolej mahsa pon nampak & macam-macam lagi lah..

Last minutes preparation before exam ---> sambil menikmati sarapan..hehe

  • Kelas - Kalau bab kelas, korang tak payah risau..nanti uia akan bagi jadual kelas..dulu masa first time nak pergi kelas..memang awal akak bangun..macam kat asrama sekolah..haha..punyalah excited..biasa la awal-awal memang macam tu...bila dah lama-lama, lagi 5 minit nak start class baru nak siap-siap..hehe..tapi tu depend on lecturers..kalau kita dah tahu lecturer tu datang awal, kita kene la datang awal yee.. Lecturers kat sini memang best.. Kalau dulu kat sekolah kita ada cikgu yang nak beri nasihat.. Kat sini kita still ada lecturer yang sangat membantu.. Ada seorang lecturer ni, beliau ajar maths..beliau sangat bagus & macam ibu kitorang dekat situ..Kalau setiap hari Jumaat mesti ada slot tazkirah..macam-macam la ilmu yang beliau bagi..bukan sahaja ilmu maths tapi ilmu akhirat..sangat best!

  • Lab session - Student sc memang akan ada lab session bermakna korang kena buat experiment sama ada dalam group or individual & kena buat lab report sendiri.. Bukan macam kat sekolah dulu..kalau sekolah, cikgu bagi or tengok buku kan..hehe..Dalam lab report tu akan ada satu part yang mana korang kena kaitkan experiment tersebut dengan Islam..Contohnya, bagi la ayat-ayat al-Quran atau hadis yang berkaitan..Mula-mula akak pening gak macam mana nak kaitkan force dengan Islamic value..tapi bila fikir betul-betul, korang akan dapat jawapannya insyaAllah..  So korang memang kena beli lab coat CFS ye..

  • Hari Rabu - Ada apa dengan hari Rabu??? Bagi yang tak tahu lagi hai Rabu, sisters wajib pakai tudung putih.. Kebiasaannya spot check akan dibuat hari Rabu. So, bawalah kad matrik anda setiap masa ye..takut-takut kena saman pulak RM50..tapi boleh dapat diskaun..hehe..Setakat ni akak tak pernah lagi kena..huhu..Alhamdulillah selamat duit den..

  • Technicians - Kenapa dengan brothers technician? Sebenarnya mereka sangat membantu sekiranya bilik korang black out or kalau ada kerosakan.. Dulu masa  nak final sem 1, bilik akak tiba-tiba black out..asyik black out je.. just call office diorang..insyaAllah diorang akan datang secepat mungkin..sebab memang diorang ada 24 jam.. kalau ada problem electric sila call this number         03-79463098.. Tapi kalau lampu rosak ke apa-apa je lah yang rosak..firstly report dekat mahallah office masing-masing ok~
Fuhhhh..penatnya menaip..rasanya semua ni dapat membantu insyaAllah.. Kalau jumpa seniors yang kenal tegur-tegur la ye :) Kalau nak minta tolong cakap je ok! 

Korang sepatutnya bersyukur dapat masuk ke CFS IIUM..mungkin ada yang kat luar sana tak dapat pon masuk mana-mana.. Mungkin ada yang frust sebab tak dapat study kat oversea..kononnya result yang dia dapat tu memang patut ke oversea..tapi apa kan daya..Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita..Jangan risau ye adik-adik sekalian.. Rezeki Allah itu sangat luas..Tak semestinya tak belajar dekat oversea kita tak boleh berjaya...Mungkin akan ada yang akan comment macam-macam bila dah masuk uia.. Anggap lah ini semua dugaan untuk membuatkan kita menjadi lebih kuat dan menjadi students yang berjaya dunia & akhirat insyaAllah..

Sesungguhnya disebalik kesusahan itu akan ada kesenangan..Itu janji Allah kepada kita...

Akhir sekali, ahlan wasahlan kepada juniors sekalian!!! :)

Sekian.

p/s: sorry lah akak banyak cite pasal ZC & sisters je..hehe



Sunday, 27 May 2012

Impian & Angan-angan

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Yuhuuu... Aku sebenarnya baru pulang dari kampung semalam..Kampung mana? Kampung aku le kat Segamat..Memang best la kan dapat jumpa atok & sedara mara semua.. ^_^ Tapi yang paling terbaikkkk, dapat makan laksa Johor~~ Huuuu... Ok fine..tiba-tiba berbunyi pule perutku..Perghh memang mantap la kan laksa hari tu..thank you mak,atok, Cik Ru & Cik Nor sebab masakkan laksa untuk kami semua :D
Aku dulu sebenarnya tak tahu pon ada banyak jenis laksa..tetapi setelah lidah aku ni dapat merasa pelbagai laksa tersebut..barulah aku mengerti..hehe..Bagi yang tak tahu bagaimana ya rupa laksa johor..meh sini aku tunjukkan!

Tadaaaaaa..ni lah dia..
(Thanks google bagi gambar ni..hehe)

Seriously aku lapar sekarang..sabar ye wahai perut...

Sebenarnya aku rasa macam kekok sikit nak menaip ni..biasa la lama dah tak buka blog ni..kesian blog ni..huhu

Ok..actually LAKSA is not my main topic today.. 
Aku nak cerita pasal IMPIAN & ANGAN-ANGAN..

Apa beza impian & angan-angan ni yek?
Err..sebenarnya tak ada beza pon.. :D

Kalau dulu masa aku kecik-kecik, banyak gila impian aku.
Until now..impian-impian tersebut masih tak terlaksana..huhu
Dulu aku pernah bercita-cita nak jadi doktor..haha..standard la kan cita-cita time jadi kanak-kanak ribena..bila orang tanya kenapa nak jadi doktor..mesti jawapannya nak tolong orang sakit..tapi bila aku start je belajar biology masa form 4, aku teringat balik cita-cita aku tu..Errr..boleh ke aku jadi doktor, biology pon tak pass..hehe..seriously aku memang bermasalah dalam bab-bab bio ni..sebab tu la sekarang aku ambil kos yang tiada bio sama sekali..hehe..

Then...then...then...

Masa aku kecik-kecik dulu aku terfikir nak jadi cikgu sebab kalau hari guru je mesti cikgu-cikgu ni dapat hadiah..haha..best gak kan..mak aku pon lebih suka aku menjadi seorang pendidik..doakan aku yek :)

Sebenarnya bagi aku bukan cita-cita je merupakan suatu impian.. Banyak lagi benda yang aku teringin nak buat! Tolonglaaaa saya~~
Aku teringin nak menunaikan haji,belajar berenang, menembak,memanah, main biola & piano, nak 4 mendatar,buat master dekat Korea,dan banyak lagi lah....... Sesiapa yang terasa nak ajar aku berenang,menembak,memanah, or main piano & biola please contact aku cepat-cepat yee..sesungguhnya bantuan anda amatlah bermakna...hehe

Aku tak tahulah macam mana ya caranya untuk aku capai sume impian-impian aku ni..tapi aku yakin kalau kita rajin berusaha, berdoa & bertawakal..InsyaAllah Allah akan turunkan jalannya...

Tak salah kalau kita ada impian pelik-pelik..Yang penting tak menyalahi hukum agama kan..So berpada-padalah dengan impian-impian anda..

Err..cukup la kot aku membebel dekat sini..perut aku dah makin kuat plak lagu dondang sayangnye..hehe.. Oklah..Assalamualaikum..


p/s:Doakan aku yeee.. Jazakillahi khairan kathirah..
    (Kalau sudi cerita la pulak impian-impian korang tu~~)
















Monday, 21 May 2012

Akhirnyaaaaaa!!!

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Akhirnyaaaaa~~~

Alhamdulillah dapat juga aku update blog aku ni yang da nak berkulat ni.. terkejut aku bila aku tengok balik blog ni..LAST ENTRY AKU BERTARIKH 19 JAN 2012!!!



Hehe..actually banyak gilerr aku nak share..akan tetapi apa kan daya AKU TERLUPA EMAIL & PASSWORD YG AKU GUNA!!!
Haha..nampak sangat dah lama tak buka blog..

Alhamdulillah ingatan aku kembali pulih! Yeah! 

And....and....and.....

Aku tengah cuti sekarang ni..so senang la aku nak membebel kat sini XD

Sekian...

Thursday, 19 January 2012

Aku telah jatuh cinta....

Assalalamulaikum! Salam Sejahtera!

May be korang rasa tajuk ni macam gempak kan.. AKU TELAH JATUH CINTA!!! 


Tapi dengan siapa???
Sebenarnya macam ni..aku baru balik dari dengar talk pasal SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH kat dewan tadi..Seriously penceramah tu sangat bijak berkata-kata..kebetulan beliau merupakan seorang pengkaji dan penulis buku tentang Sultan Muhammad Al-Fateh!!!



Dulu aku selalu dengar mengenai Sultan Muhammad Al-Fateh yang telah berjaya menakluk Konstantinopel (Istanbul)..Tapi malam ni aku betul-betul rasa sangat takjub..sangat terkesima..sangat kerdil...bila aku dengar balik kisah baginda..Terasa diri ini sangat kecil..Ibarat matahari dengan atom..

Hari ini aku dengar dengan jelas..macam mana baginda boleh menawan kota Konstantinopel dalam masa 2 bulan..padahal tentera Islam yang lain telah melakukan 12 kali percubaan tapi still tidak berjaya..Subhanallah..Penaklukan ini memang sangat dinanti-nantikan dengan kebijaksaan baginda menyusun pelbagai strategi yang sangat menakjubkan..

Sebagaimana hadis Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad yang bermaksud :
"..Constantinopel akan jatuh ke tangan tentera Islam..Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera..."
Alhamdulillah..hadis nabi ini dapat direalisasikan setelah 800 tahun.. syukur ke hadrat Ilahi..

So..sejak tadi aku fikir..apa yang mampu aku buat untuk memartabatkan Islam..jikalau hendak dibandingkan dengan Sultan Muhammad Al-Fateh dan tentera-tenteranya  memang sangat jauh..lebih-lebih lagi kita hidup di akhir zaman ini..ermmmmmm :'(

Terasa banyak sangat dosa yang ditanggung ...

Ya Allah kuatkanlah hamba-Mu ini..Jauhkanlah hambamu ini dari kesesatan Ya Allah...Jadikanlah kami kekuatan untuk Islam pada hari ini Ya Allah..amin...

Now..I really fall in love..I really fall in love with Islam..
Terima kasih Ya Allah..Terima Kasih Ya Rasulullah :')


Oklah..dah lewat sangat ni..esok kelas pukul 9.oo pagi! Kena bangun awal untuk dapatkan semangat! Yeah!
Assalamualaikum..

Wednesday, 18 January 2012

Rahsia Disebalik Kejayaan Orang Yang Tidak Solat !!!

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai semua~ --> Lame tak blogging ni.hee~


As we know, ilmu itu cahaya & tak akan masuk ke dalam hati-hati yang gelap..

Pernah tak korang rasa macam ni :

Time exam..kita yela dok la baca buku 24 jam..yang kawan kita lek je tido sampai solat pon tidak..
Well..kita pon bajet2 la yang kita dapat result lagi gempak dari dia kan..yela..solat pon tak pernah tinggal..solat di awal waktu lagi tu..

Tapi masa dapat je result..Ohhh damn!!! why member kita yang tidur je memanjang & solat pon tidak dapat result gempak gilerrr..4 flat beb..yang kita ni nak dapat 3 flat pon tak mampu..apetah lagi dean list..ye tak?



Dulu aku selalu gak wonder kenapa perkara ni boleh berlaku.. Sampai la aku dapat tahu rahsianya..meh aku cite sikit apa rahsianya! JOM BACA!

Apa korang tahu pasal istidraj? Istidraj ni merujuk kepada seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki yang melimpah-ruah dalam kehidupannya walaupun dia bukan hamba yang taat malah pelaku maksiat yang tegar.
Kenapa mereka dinamakan orang yang mendapat istidraj? Apakah maksud istidraj ni yang sebenar-benarnya? Ok..tak yah pening-pening..baca je kat bawah ni ^_^
Istidraj ialah apabila Allah memberi kejayaan, kekayaan, rezeki yang melimpah-ruah untuk manusia itu lebih jauh dari-Nya. Biasanya manusia yang mendapat istidraj ni ialah manusia yang tidak berusaha menjalankan Islam dalam kehidupan dan juga tidak berusaha mengenali Allah.
Ni aku bagi contoh..kisah ni banyak disebut di dalam Al-Quran :
Korang kenal Qarun tak? Qarun ni dikurniakan oleh Allah dengan harta yang melimpah-ruah. Memang banyak sangattttttt harta dia. Tapi bila Nabi Musa mengingatkannya bahawa harta itu datangnya dari Allah..Dia dengan angkuhnya menjawab," Tidak! Semua ini hasil daripada ilmuku." Dia semakin jauh dari Allah. Apa pengakhirannya ??? Dia akhirnya ditenggelamkan bumi dengan seluruh hartanya. (So..that's why lah kenapa kita panggil " harta karun" )

Ok..aku bukan nak cite pasal harta karun ni..ok sambung cite balik..

Aku sure nanti bila ada someone yang berjaya walaupun dia tidak solat, dia akan cakap macam ni :
Tengok! Aku tak solat pon boleh berjaya. Siapa kata solat itu membawa kejayaan ?
See..perkara macam ni lah yang buat aku takut. Semakin kita lalai..semakin kita jauh.
So..kalau kita gagal janganlah terus berputus asa..Teruskan berusaha pasti ada jalan.
Teruskan beribadah..Jadikan keimanan sebagai ranking pertama dalam carta. Sebenarnya Allah suka menguji hamba-hambaNya yang beriman :D
                                                                        
RENUNG-RENUNGKAN..SELAMAT BERAMAL!!! 






Wednesday, 11 January 2012

First day of lecture~

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Ok..sekarang ni memang jarang2 aku update blog..hehe..biasalah dah start sem baru kan..kalau dolu2 time cuti boleh la aku update banyak2..huhu

Hari ni start la sem baru..start lah subject baru, lecturer baru, classmate baru and baju baru..hehe

But before that..aku kene buat add and drop for subject..so pepagi tadi terkedek-kedek la aku bersama rakan-rakan tersayang pergi ke dewan..tapi alangkah terkejutnya kami..bertapa ramainya warga cfs..ibarat lautan berwarna putih *_* (untuk pengetahuan korang ibarat lautan warna putih tu sebab hari rabu sisters memang wajib pakai tudung putih lagipon memang ramai sisters dari brothers :p )

So..kami pon membuat keputusan untuk buat esok je lah :D

Then..,then..then...

Petang tu aku ada kelas dalam pukul 2-4..kelas chemistry..

Alangkah terkejutnya aku..rupe2nye lecturer aku lelaki!
Aku ingatkan perempuan!

Bez la ustaz tu (aku panggil ustaz lah )..Beliau ada 23 tahun pengalaman megajar..hehe..promote kejap..

And...and...and...
Yang paling aku suka...beliau siap bagi bisnes kad kat kitorang! haha
So.. tak de lah susah2 aku nak cari no contact beliau..Just sms or email..semudah abc!
Memang terbaikkkkkk lah ustaz!

*ustaz ni mengingatkan aku dekat Cikgu Kamarul Aripin ---> budak sbpij mesti kona bona dengan cikgu ni kan~


Ok fine...tetibe aku dah rasa ngantuk ni..
Hah! lagi satu!
Tolong doakan aku yep untuk exam maths sabtu ni! :D

K lah..good night semua.. Assalamualaikum!

Sunday, 8 January 2012

Berapa saat je lagi...

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Fuhhh..lame aku tak mengupdate ek..hehe..

Untuk pengetahuan korang..hari ni aku kene register untuk sem 3..huwaaaaa :'(
Kejap je cuti 3 bulan berlalu pergi...

Antara kenangan manis & kelat masa cuti ni ialah~

1. Tidur, makan, tidur , makan ----> hasilnya : berat bertambah! haha

2. Main jutaria-->lama gilerrr aku tak main benda alah ni..syok la kan dapat main..haha

3. My bro bertunang --> TAHNIAH! ^_^

4. Ular masuk rumah --> Ni paling dramatik!

5. Ada orang kurang siuman tetiba ada betul2 belakang rumah aku & tanpa seurat benang ( ayat yang kurang censored ni)..huhu..scary gilerr..

Untuk sem 3 ni aku berazam untuk dapat 4 mendatar!!! Please pray for me ok! =D

K lah..aku nak sambung packing2 ni...aku pergi lepas zohor kot..malas awal2..hehe



Byeeeeee semua~ jangan sedih-sedih tau.. :p