CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 27 November 2011

UPU ~ Ohhhh~ UPU~

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai SPM candidates & ex-SPM candidates sekalian!

Amacam SPM korang setakat ni??ok tak?ke ko??hehe
Aku harap korang buat yang terbaik la kan sebab SPM ni merupakan salah satu jalan untuk menentukan masa depan korang..soo..mesti la korang mengidam nak masuk universiti hebat-hebat dan membalas jasa ibu bapa dan guru-guru kan???
Tapi sebelum tu korang kene ingat.. 
ISI DAHULU BORANG UPU!!!


Apa??tak tahu apa itu upu??macam mana nak isi??kat mana nak dapat borang tu???
Ok2..banyak betul la soalan korang ni..meh tengok ni KLIK SINI !!!
Kat situ merupakan jawapan-jawapan yang perlu korang tahu..bila tarikh boleh isi?bila tarikh tutup kemas kini?macam mana nak isi?kat mana kena isi?
So....tinjau-tinjau la ye link yang aku bagi tu :) pangkah besar-besar kat kalender ye tarikh-tarikh penting tu!!! XD

Apa yang paling penting before korang isi ialah :
BELI NO ID UPU DEKAT BSN YANG BERDEKATAN!!!

Mungkin sesetengah sekolah uruskan pembelian no ID..mungkin korang akan disuruh bayar RM10 (kalau tak silap aku) dekat guru kaunseling..PEKA ya dalam apa jua pengumuman! Jangan LEKA!!
Kalau tak ada cikgu bagi pengumuman pasal ni..bermakna korang kena beli sendiri la ye di BSN..

Kak, kalau dah beli nak buat apa pula???


Ok2..korang buka la kat website upu...then..then..then...isi lah!
Kat form tu korang perlu isi macam-macam lah..tapi yang paling penting korang kena pilih kos-kos dan universiti-universiti yang korang impikan..aku jamin la korang sure pening giler nak isi lebih-lebih kos nak pilih..memang banyak gilerrr..and kalau salah pilih,nahaslah~ hehe
Tapi jangan risau ye adik-adik...kat sini akak nak bagi Tips on how to choose the best choices!!!


Tips :


-Bagi umat Islam, aku galakkan korang buat solat istikharah terlebih dahulu supaya Allah memberikan pertunjuk agar membuat pilihan yang terbaik kelak..Jangan lupa sentiasa berdoa ye adik...

-Tanyalah pendapat ibu bapa terlebih dahulu..kerana keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa..kalau aku, parents aku jenis tak kisah..tapi mak aku pernah cakap..dia nak aku jadi seorang
guru atau pun pensyarah nanti..InsyaAllah..

-Mintalah pendapat guru kaunseling di sekolah anda yeee..kalau korang ada ragu-ragu tentang sesuatu
atau ada sebarang kemusykilan tentang borang tu, tanya la guru kaunseling ye..takut salah isi nanti..

-Fikirkan apa kehebatan dan kekurangan korang dalam bidang-bidang tertentu..kalau korang dah nekad dengan keputusan korang..go ahead..jangan malu-malu..

-Untuk pengetahuan korang, dalam borang tu korang kena isi lebih kurang 8 kos and universiti pilihan korang (kalau tak silap aku la..kalau salah harap maaf ye)..so fikir baik-baik.. JANGAN SESEKALI ISI KOS YANG KORANG RASA KORANG TAK MAMPU DAN KOS YANG KORANG TAK MINAT!!!

-Isilah kos yang korang paling minat ikut ranking yeee...jangan terbalik pula..


-Kalau boleh aku nasihatkan korang gunalah 3 kali kemaskini sebaik-baik mungkin sebab mungkin korang akan berubah fikiran dari masa ke semasa..

-Sentiasalah berdoa agar korang mendapat kos dan u yang korang inginkan dan bertawakallah sepenuhnya kepada Allah :)




Amacam?? Ok tak tips aku bagi ni?? Harap dapat lah bantu korang yeee..

Hah!!! Sebenarnya ada lagi aku nak share ni.. Mungkin ada lagi dalam kalangan korang still tak tahu atau tidak faham apa itu ASASI, TAHMIDI,DIPLOMA yang ada dalam form tu..mungkin korang akan tertanya-tanya apa beza ketiga-tiga benda alah tu??? Aku pon sama gak macam korang dulu.. So kat sini aku nak share la sikit apa yang aku tahu..meh  tengok kat bawah ni!!!


ASASI :


Sebenarnya program asasi ni seperti program matrikulasi yang ditawarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia..tapi apa yang membezakan asasi dan matrikulasi ialah asasi dikendalikan oleh universiti-universiti tertentu..Kebiasaannya pelajar yang terpilih untuk ke program asasi ialah pelajar-pelajar yang cemerlang dalam keputusan SPM dan berdasarkan kriteria-kriteria yang tertentu..Asasi ada di beberapa universiti sahaja seperti UIAM , UM, UNIMAS, UITM & UPNM..Kalau UM & UNIMAS  ada sikit choices untuk kos kalau tak silap aku..sains hayat & sains fizikal kot kalau tak silap.. Tapi UIAM & UITM memang banyak pilihan asasi..Kalau UIAM, ada program asasi untuk medic, engineering, dentistry, pharmacy, physical sc, bio sc, law, architecture, nursing, islamic revealed knowledge, economics, arabic language, english, dan banyak lagi lah..yang paling penting kalau korang pilih UIAM or UNIMAS( UNIMAS ni aku tak sure sangat) korang InsyaAllah confirm-confirm ada tempat untuk ke main campus UIAM untuk degree (ijazah) nanti..so tak payah susah-susah isi upu lagi lepas asasi nanti dan tak perlu bersaing dengan pelajar lepasan STPM ,asasi, dan matrikulasi yang lain untuk menempatkan diri ke universiti.. Tapi yang paling penting korang kena pandai-pandailah jaga pointer yee..

Kebanyakan asasi ni setahun..tapi kalau UIAM ada untuk setahun, setahun setengah, atau 2 tahun..semua ni depends on korang punye result exam english placement test & arabic placement test masa minggu orientasi..tapi untuk siapa-siapa yang tiada basic arab langsung, jangan risau korang akan diajar :) best tau dapat belajar bahasa arab ni...ramai je yang tak pernah belajar bahasa arab tetap pilih UIAM..

Kalau korang betul-betul nak asasi Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)..korang mesti kuat dari segi mental dan fizikal.. aku pernah dapat tawaran untuk menghadiri temuduga asasi UPNM ni..tapi aku tak pergi..hehehe..temuduganya dibuat ni kem-kem tentera..dan menguji fizikal korang..memang mantap la..dah nama pun universiti pertahanan..ye tak???

Kalau UM dan UITM, lepas korang asasi..korang kena isi upu balik dan pilihlah kos yang korang suka dan bersesuaian dengan apa yang korang dah belajar :D


TAHMIDI :


Hah!!! Apa itu tahmidi??? Tahmidi ni hanya ada di Universiti Sains Islam Malaysia... Tahmidi ini merupakan istilah bahasa arab yang bermaksud persediaan..sama je lah macam asasi or matrikulasi..Tahmidi ni sebenarnya lebih terbuka kepada pelajar lepasan sains agama dari sekolah sebab program ini amat mementingkan bahasa arab..banyak juga pilihan asasi yang ditawarkan...tinjau-tinjau la ye di borang upu anda nanti :D


(Dalam bahasa yang lebih mudah asasi merupakan shortcut untuk sambung degree)

DIPLOMA : 


Korang mesti selalu dengar kan istilah diploma ni??? Diploma ni pon bagus sebenarnya..kalau ambil diploma korang akan dapat sijil dan laku kalau nak cari kerja..tapi kalau asasi atau matrikulasi, tak boleh nak cari kerja,,sebab tu lah pelajar asasi atau matrikulasi perlu melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah...Diploma ni mengambil masa 3 tahun untuk graduate.. Banyak juga kos yang ditawarkan..lepas diploma korang boleh sambung ijazah cuma faktor masa yang membezakan antara diploma dan asasi...diploma memerlukan lebih banyak masa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah..Tapi aku yakin kalau korang dah nekad..semua benda boleh..InsyaAllah anda boleh!!!
Yang paling penting korang kena pilih betul-betul kos apa korang nak untuk diploma ni..jangan menyesal nanti...tanya dahulu pendapat ibu bapa dan guru..


Oklah..jelas tak penerangan aku???Lenguh-lenguh dah jari ni hah.. Kalau ada soalan jangan malu-malu pula ye nak tanya..selain daripada universti..korang boleh juga isi form untuk program pensijilan di institusi yang terpilih dekat dalam borang upu tu juga..

Yang paling penting...amalkanlah tips yang aku bagi tu dan peka kepada isu semasa...jangan leka dan tak ambil tahu..nanti melepas~

Fikirkanlah dan buatlah pilihan yang tepat untuk masa depan anda yang riang macam spongebob ni..hehe

Sekian, Assalamualaikum....


p/s: Jangan malu-malu nak tanya ye...comment lah kat bawah ni kalau nak tanya apa-apa :D

Saturday, 26 November 2011

Meniti hari-hari terakhir.. Membuka jendela baru...

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai muslimin dan muslimat di seantero dunia!

Kaifa halukum???( apa khabar anda sekalian???)
Diharapkan semua sihat-sihat belaka..aku di sini Alhamdulillah masih diberi nikmat kesihatan oleh Allah s.wt..Alhamdulillah sekali lagi kerana kita masih boleh bernafas menghirup udara kurniaan Yang Maha Esa...

Mesti korang rasa macam pelik kan tajuk aku ni?? Tak??? Bagussssss...may be bukan korang kot yang pelik..may be orang lain..hehe

Sebenarnya...apa yang aku maksudkan dengan Meniti hari-hari terakhir ialah....( cewwaahhh macam belajar BM pula ek)...ok2 aku serius balik...maksud aku ialah...
hari ini  merupakan hari-hari terakhir kita berada pada tahun 1432H!!!

Manakala...Membuka jendela baru pula...InsyaAllah esok merupakan tahun baru dalam kalendar Islam atau lebih dikenali sebagai awal muharam iaitu 1 Muharam 1433H!!!

Kita sedia maklum tentang penghijarahan Nabi Muhammad s.a.w dan umat Islam dari Mekah ke Madinah serta pengorbanan yang tidak terhingga daripada kaum Ansar yang tinggal di Madinah...
Mereka sanggup menyediakan tempat tinggal untuk kaum Muhajirin serta sanggup memberikan apa jua pertolongan demi menegakkan Islam..Subhanallah..begitu besar pengorbanan kaum Muhajirin dan Ansar...

Namun...jika dibandingkan dengan kehidupan kita hari ini sangat jauh berbeza dengan semangat umat Islam zaman Rasulullah s.a.w..aku sendiri mengaku banyak lagi kekurangan dalam diri ini yang perlu diperbaiki.. Terlebih dahulu aku ingin memohon maaf sekiranya terdapat salah silap diri ini sama ada sengaja atau tidak sengaja..harap korang maafkan ye...

InsyaAllah..pada tahun baru yang akan datang..ayuhlah kita bersama-sama melakukan penghijrahan..tak kira kecil atau besar..atau lebih tepat lagi memperbaiki kesilapan-kesilapan lampau dan berusaha untuk menjadi lebih baik..InsyaAllah..

Kalau la aku ada bergaduh atau terkasar bahasa atau tersilap kata..maafkan la yeee...
Harap kita dapat bersefahaman dan bertolak ansur dalam segala hal kelak..
Bak tema sambutan Maal Hijrah 1433H :

"PERSEFAHAMAN ASAS PERPADUAN UMMAH"




Hah! gempak kan??? Harap-harap kita dapatlah amalkan bersama-sama..tak mahu gaduh-gaduh yeee..:D

Tapi sebelum tu.....
Jom kita menadah tangan dan membaca doa akhir tahun ini....


Semoga segala kesilapan yang berlalku pada tahun lepas dapat kita perbaiki dan segala kejayaan dapat kita jadikan tauladan..

Apabila masuk 1433H..ayuh kita menadah tangan sekali lagi untuk doa awal tahun :)


Amin..amin ya rabbal alamin...:)


p/s: Semoga tahun baru ini kita menjadi lebih baik :D

Wednesday, 23 November 2011

Setahun SPM Telah Berlalu....

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai ex-candidates SPM 2010!!!

Korang ingat tak hari ni hari apa??? Hari ni la anniversary SPM 2010! Jadi genaplah setahun peperangan kita.. Entry ni saje je aku nak korang terimpau kembali kisah silam..hehehe..
Kalau dulu,..sekarang ni mesti aku tengah menyibukkan diri study..

Then...then...then...
Buat pertama kalinya aku stay up lama-lama sambil ditemani neslo..tapi terlelap juga..haha
Tak de kesan langsung lah nescafe tu..cissss...

Kat sini aku nak share la sikit gambar-gambar sebelum dan selepas SPM ! Jom terjah!

SEBELUM :


Kami sibuk belajar bio yee..masa ni dekat Kompleks Falak Al-Khawarizmi...

Hah! yang ni pula kelas aku..waktu ni tengah belajar Pendidikan Islam..
Macam tengah picnic pula ek..best la masa ni..tenang je..ni dekat Istana Seri Menanti N9

BIO lagi..

Ni study group untuk Physics :)




SELEPAS :

KAMI BANGGA KERANA KAMI KELAS PERTAMA HABIS EXAM!! YEAH!!
SEBAB KELAS LAIN ADA PAPER LAGI..hehe...ni lah ketua pengawas peperiksaan kami...

Muka semua riang ria je yee..


Ni paling best bro..on the way pergi Bahau..makan KFC..just untuk habiskan waktu-waktu terakhir together..



Huhuhu..sedih la pula kan..kejap je masa berlalu..sekarang semua dah besar-besar..kecuali aku..haha..harap persahabatan ini terus kekal ye kawan-kawan :)


MERDEKA :p


p/s: Sedih gilerrr lepas balik KFC tu..hampir semua nak nangis dalam bas :'(

Tuesday, 22 November 2011

Yeah!!! Gol!!!!

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai rakyat Malaysia dan peminat bola sekalian!!!

Alhamdulillah, segala kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana SANG HARIMAU MUDA MALAYSIA berjaya menewaskan SANG GARUDA INDONESIA!!!

Perghhhh..memang sesak nafas juga la tengok malam tadi..tapi akhirnya kemenangan tetap milik kita!!!
Sang harimau berjaya membaham sang garuda yang gah bermain di tempat sendiri..

TAHNIAH sekali lagi kepada HARIMAU MUDA MALAYSIA!!!

Tetapi janganlah kita terlalu gembira...

Pagi tadi aku dengar berita bahawa 2 orang penyokong Indonesia maut. Takziah diucapkan kepada rakyat Indonesia dan keluarga mangsa...

Dan yang paling penting janganlah cela-mencela kerana kita serumpun :D



TAHNIAH MALAYSIA!!!




p/s: bangun pagi dengan muka riang ria :D

Monday, 21 November 2011

Hanya Kerana Stokin...

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai gadis-gadis & wanita-wanita yang cantik & comel belaka sekalian!

Apa khabar anda-anda semua? Diharapkan sihat-sihat belaka...cewwaah macam nak tulis surat pula aku ni yek..Hari aku rasa macam nak main teka-teki dengan orang..rasa macam gatai je tangan ni nak conteng-conteng blog ni..

Teka-teki pertama:

APAKAH BENDA DI SEBELAH KANAN ANDA??


HAH!! STOKIN???
STOKIN SEBELAH KIRI LAH!!
APA DAAAAA....~ hehe


Ok fine...memang sonang la kan teka-teki kat atas tu..
aku bagi teka-teki lain ehhhh..

Tengok bawah ni!




BILAKAH KALI TERAKHIR ANDA MEMAKAI STOKIN???


Amacam??? Kental tak soalan aku..boleh ke korang jawab?? Maka, aku rasa mungkin ada jawapan macam akak-akak kat bawah ni...

Cik Jah : Akak rasa kali terakhir akak pakai masa kat sekolah dulu-dulu lah..tu pon sebab       
                peraturan sekolah suruh pakai stokin..kalau tak pakai habislah kena bantai dengan 
                cikgu disiplin..sekarang tak kuasa la akak nak pakai..buat panas je!


Cik Kiah : Aku pakai time kerja je lah..kan protokol kerja kena pakai stokin...tu pon yang nipis 
                  gilerr aku pakai.. kalau keluar aku pakai selipar je la..tak kan la pakai selipar nak 
                  pakai stokin kot.. =.="


Cik Nah : Ermmmmm...kali terakhir?? Errr...Rasa-rasanya masa baby dulu-dululah..
                 biasalahkan baby mesti lah pakai stokin.. Apahal kau tanya soalan ni pulak??


Cik Yah : Sorry derr..aku tak pernah nak pakai stokin..ape kelasss?? Time sekolah 
                 aku pakai yang pendek-pendek je kot..bawah buku lali..buat syarat je la katakan...


Cik Nur : Alhamdulillah, saya masih sedar akan suruhan Allah untuk menutup aurat...


(NAMA -NAMA YANG DISEBUT DI ATAS TIADA KAITAN SAMA ADA YANG MASIH HIDUP ATAU YANG TELAH MENINGGAL DUNIA)


Hah!! Ada tak jawapan korang macam soalan kat atas ni?? May be banyak lagi kot jawapan..
And...and...and....Korang mesti fikir akak yang last tu macam tak jawab soalan ekkk..ada ke patut orang tanya kali terakhir pakai stokin, dia jawab tu je???apa kaitannya??
Ok, fine...aku rasa otak-otak geliga korang of course la dapat fikir maksud tersurat dan tersirat akak tu..ye tak??? :D

Korang mesti pelik kan apasal la aku ni tiba-tiba cerita ceriti pasal stokin pula kan?? Sebona-bona ae den nak cito something ni hah.. Jom baca alkisah kat bawah ni~


Kisah benar ini menceritakan tentang seorang gadis bernama Tina (bukan nama sebenar)..Jom baca!

       Aku dilahirkan dalam sebuah keluarga Islam dan diberikan didikan agama sejak aku kecil lagi.
Sejak aku kecil lagi aku telah didedahkan dengan apakah itu maksud aurat. Sering kali ustazah aku mengingatkan bahawa aurat itu bermaksud menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan daripada pandangan lelaki bukan mahram. Tapi masa tu kan kecil lagi.So aku rasa tak payah la kot nak tutup-tutup sangat.


      Masuk sahaja ke sekolah menengah, kami semua pelajar perempuan diwajibkan bertudung dan memakai stokin sepanjang waktu persekolahan. Ok fine..memang aku ikut je lah kan. Tapi sampai rumah of course la aku tanggal. Kalau keluar pon aku tak pakai stokin. Yela, pakai selipar je kot. Kalau pakai kasut tu lain lah. 


     Apabila aku masuk tingakatan 4, aku berpindah ke sekolah berasrama kerana aku mendapat keputusan yang agak baik dalam PMR. Sekolah tu pon ada peraturan yang sama. Tetapi masalahnya hampir setiap masa kitorang kena pakai stokin kalau hendak pergi ke kelas. Sometime aku rasa macam terkonkong. Kalau kat rumah tu lain lah. Kejap je kot waktu duduk kat sekolah.
Masa tu aku rasa stokin tak lah sama penting macam pakai tudung. Yela kan, cuba tengok kat luar sana ramai je yang bertudung tapi tak pakai stokin. Stokin ni macam small matter je lah.. Tak payah la nak besar-besarkan..


     Setelah habis SPM, aku pon duduk je lah kat rumah. Tapi aku rasa macam ada tak kena kalau aku tak pakai stokin kalau nak keluar rumah. Mungkin sebab aku dah terbiasa kot masa kat asrama dulu. Then, aku mula la terfikir.........


     Macam-macam lah aku fikir..Kenapa aku pakai stokin selama ni??? Kenapa stokin ni jarang gilerr orang pakai?? Lama la juga aku fikir dan nak buat keputusan sama ada aku perlu ke tidak pakai stokin. Aku perlu sedar segala keputusan masa itu aku perlu teruskan sepanjang hidup aku. Tak boleh berundur. 


      Alhamdulillah aku dapat hidayah daripada-Nya untuk memakai stokin kerana tiba-tiba aku sedar iaitu aurat seorang wanita Islam itu ialah seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan..bukan kecuali KAKI!! Aku juga terfikir macam-macam balasan kalau kita pandang rendah berkenaan aurat. Aku sangat-sangat bersyukur kerana masih tersedar.


     Sehinggalah aku mendapat tawaran ke salah satu IPTA dalam negara. Alhamdulillah IPTA tersebut turut mewajibkan semua mahasiswi untuk menutup aurat. Aku rasa sangat gembira sebab aku tidak lagi rasa kekok dan terkongkong untuk memakai stokin. Selama bertahun-tahun aku pakai stokin, baru sekarang aku berstokin seikhlas hati kerana Allah s.w.t..


      Walaupon stokin je, aku rasa ini anugerah yang tidak terhingga daripada Allah. Terima kasih Ya Allah untuk hidayah kecil ini. Kadang-kadang ada juga la kawan akutanya.. " Apasal ko pakai stokin ni??dalam pantang ke?? Macam budak sekolah je ko ni siap berstokin bagai "
Tersentap mak tau. Fuhhhh~ Aku just senyum je lah dan berharap mereka turut mendapat hidayah daripada-Nya. Kalau dulu aku rasa segan kalau keluar pakai stokin. But now aku selamber je la kan. Benda betul buat apa nak segan.. Ye tak?




Hah!! Dah baca tak cerita kat atas ni??? Ini lah sebab kenapa aku tiba-tiba nak cerita pasal stokin. Aku nak ucapkan TAHNIAH kepada Tina (bukan nama sebenar) kerana telah memilih cara hidup yang betul. Sebenarnya aurat lebih-lebih lagi part kaki memang kita tak sedar. Mungkin ada yang rasa kaki ni tak sepenting rambut. Sebab tu lah ramai je yang tak pakai stokin.


Pesanan aku untuk muslimat di luar sana, janganlah berputus asa untuk mengamalkan suruhan Allah lebih-lebih lagi berkenaan aurat. Teruskan berdoa dan beramal, semoga Allah terus mengurniakan hidayah-Nya kepada kita supaya terus berada di jalan yang lurus.

Aku suka nak share kata-kata Imam Muda Khairul Azhar Ghazali masa aku online fb hari tu:
Jangan memandang kepada orang jika ingin berubah. Buat apa yang baik kerana Allah. Kadang kita risau, malu, tak yakin. Kalau aku tutup aurat nanti family kata apa pulak, sebab kita fikir dorang pun tak buat, aku pulak yg lebih. Ingat, itu soal kepatuhan kpd Allah dan krn Allah. Pejamkan mata, anggap semua itu berlalu. Bayangkan syurga Allah yg lebih indah. Jagalah auratmu, rambut, leher, tangan dan kaki kerana ia sangat mahal. Hanya kerana Allah. Demi Allah. Indahnya.


JANGAN DISEBABKAN KITA TIDAK MENUTUP BAHAGIAN KAKI SAHAJA DARIPADA PANDANGAN LELAKI BUKAN MAHRAM, KITA TERUS DITARIK KE NERAKA DISEBABKAN DOSA TIDAK MENUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA!!!


Mungkin ada yang tanya perlu ke pakai stokin kalau kat rumah ada lelaki bukan mahram??kalau nak buat kerja kat dapur pulak macam mana??
Meh sini tengok video ni!!!


Sebenarnya aku nak tegaskan kat sini..bukan hanya dengan stokin je kita boleh menutup aurat bahagian kaki!!! Tapi kita boleh memakai kain yang labuh dan memakai kasut untuk menutup aurat bahagian kaki!! Tak kira lah bagaimana cara kita asalkan kita menutup aurat bahagian kaki daripada pandangan lelaki ajnabi!!



p/s: BIASAKAN YANG BETUL, BETULKAN YANG BIASA...
      InsyaAllah, kita boleh!!!


Sesungguhnya yang bertutup itu indah....

Thursday, 17 November 2011

Harimau Malaya!! Go!! Go!!

Assalamualaikum! Salam sejahtera!

Hai peminat bola sekalian tak kira lah bola sepak,bola baling, atau bola tampar!

Fuhhhh~ baru lepas tengok match bola Harimau Malaya v.s Garuda untuk menentukan Juara Kumpulan A untuk Sukan Sea 2011..
Alhamdulillah Malaysia menang 1-0! yeah!!

video
Selamanya Harimau Malaya~

Semoga team Malaysia terus maju ke hadapan! 
Semoga dapat kekalkan kejuaraan kita !!
 :)


Wednesday, 16 November 2011

Q-pop v.s K-pop

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!

Hai pencinta K-Pop sekalian...
Apa geleng-geleng?? Tak ngaku pula ye??? Kalau macam tu tengok gambar bawah ni.

Kenal tak???


 Tak kenal?? Ok fine.. =.="
Tak kira la korang minat ke tak or kenal ke tidak.. Aku tetap nak cakap.. HAI PENCINTA K-POP SEKALIAN!!! :p

May be korang rasa aku macam buang tabiat sikit ek malam ni.. Aku bukan apa, bosan lah so aku saje-saje exercise jari jemari aku ni kat sini.. ^_^

Kalau korang nak tahu..aku tak ada la minat sangat K-Pop ni..ermmm.yeke??boleh la minat sikit-sikit..
Dulu masa sekolah, aku tersangat la pelik tengok budak yang excited gilerrrrr tahap gaban dekat artis-artis Korea ni..kadang-kadang aku rasa kasihan pula dekat artis-artis Malaysia ni..ada tu sampai sanggup tiru gaya K-Pop untuk jadi artis tapi ditentang habis-habisan oleh rakyat Malaysia yang kononnya kumpulan tersebut tidak sesuai dengan imej negara kita..Tahniah Malaysian kerana sanggup mempertahankan tanah air anda :D

Ok,berbalik kepada zaman sekolah aku..hehe.. serius aku cakap aku memang tersangatlah noob pasal K-Pop nih.. better aku pilih untuk diam kalau kawan-kawan aku cerita ceriti pasal penyanyi-penyanyi dan pelakon-pelakon Korea idaman seantero dunia.. Hah! apa gelak-gelak??? =.=

Then.....................................then........................then.....................
bila aku balik dorm (aku tinggal kat hostel ye..)... hampir setiap hari, setiap waktu, setiap saat dormates aku will keep talking about the same topic..Huh!! Kadang-kadang aku pula yang stress..hehe
Majalah K-pop lagilah tak payah cakap confirm jadi buku rasmi dalam dorm..

Ni lah magazine tuh.. and that is my Suju. :p

Sometime aku belek-belek juga lah majalah tu... But....
Apa yang aku fikir dan terus fikirkan..err..kenapa muka diorang lebih kurang je ni???kenapa diorang bajet cute ni???(cute la juga..hehe) kenapa the boys bajet cute buat pose macam ni?? kenapa aku tak dapat bezakan rupa diorang especially the girls?? soo ewwwww...aku serius ni ok..ni lah sindrom aku dulu kala..

However, I able to overcome this problem..hehe..masa SPM kan cuti panjang..so aku pon layan la cerita-cerita korea and lagu korea,,kat situ la aku kenal siapa Suju, siapa Shinee, siapa Ji Hoo..hehe
sometime aku rasa aku pon da jadi gian, :p
macam ni lah yang terjadi,,so excited!
But then, aku terfikir lagi kenapa aku jadi macam ni.. sebenarnya tak kisah lah kalau kita minat sesiapa pon K-pop ke M-pop ke..tapi JANGAN SAMPAI KITA LUPA KITAB KITA YANG AKAN MEMBELA KITA DI AKHIRAT KELAK!! dek terlalu asyik baca K-pop sampai terlupa Surah Al-Fatihah...aku tak cakap korang..aku cuba untuk tegur diri aku juga..

Tadi aku online fb macam biasa dan aku terjumpa video ni..sangat menarik..
Mereka ini merupakan students Korea yang cuba mempelajari Al-Quran

Aku sangat kagum dengan diorang.. when we are busy memorizing Korean song, but they are busy learning and memorizing Quran.. Subhanallah..

Mungkin ada di antara kita bertanya.. Boleh ke orang bukan Islam pegang dan baca Al-Quran???
Sebenarnya banyak pendapat para ulama tentang persoalan ini..tapi kita lihat dari sudut positif..bagi aku Al-Quran  dan hadis untuk semua makhluk tak kiralah Islam atau tidak..

Ini merupakan langkah terbaik untuk orang bukan Islam lebih dekat dengan Islam.. Sepatutnya kita malu kerana masih ramai di luar sana yang beragama Islam masih kelu lidah untuk mengucapkan kalimah-kalimah Allah..

Untuk pengetahuan korang dan mungkin ramai yang tahu, ramai je saintis barat yang telah memeluk Islam kerana yakin dengan kebenaran Al-Quran..ada yang telah menghafaz Al-Quran..

Cuba kita ingat balik filem Ayat-Ayat Cinta..watak Maria yang merupakan penganut agama Kristian berjaya menghafaz surah Mariam dengan lancar..dan pada penghujung cerita dia memeluk agama Islam..

Oklah,,ape moral of the story yang aku nak cerita kat sini ialah kita termasuk aku  janganlah lupa KITAB RASMI kita kerana terlalu asyik dengan perkara lagha.(perkara sia-sia)...Aku tak bermaksud kita tak boleh suke K-pop! Jangan salah faham pulak ye..Renung-renungkan dan selamat beramal~ ~



p/s: aku tak pernah beli K-pop..hehe

Tuesday, 15 November 2011

Soalan-Soalan Lazim Tentang Islam???

Assalamualaikum ! Salam sejahtera!

Hai sekalian makhluk di muka bumi ini..

Alhamdulillah..aku bersyukur kerana dilahirkan dalam keluarga Islam..namun sometime aku rasa banyak kekurangan dalam diri ini..Kita sedar bahawa Allah mencipta manusia untuk menjadi khalifah di muka bumi ini..Tapi bersediakah kita memikul tanggungjawab tersebut?? Kadang kala kita termasuk aku terleka dengan dunia..Bolehkah kita memikul tanggungjawab menyebarkan dakwah walau secebis ayat dalam keadaan dunia yang serba lalai dan banyak perkara lagha yang telah kita lakukan??
Itulah puncanya mengapa orang-orang bukan Islam terus menghentam Islam bahkan orang-orang Islam itu sendiri yang goyah imannya terus lantang berbicara dengan soalan-soalan yang nampak simple tapi kita termasuk aku kelu untuk berkata-kata apatah lagi untuk menjawab..
(errr..mesti korang rasa aku ni ada gaya macam penceramah bebas ek?hehe

Ok2..Sebenarnya macam ni.. Hari tu aku online la fb macam biasa..then...then...then...
Aku terpandang beberapa artikel  dan aku tertarik nak baca..Aku juga tertarik nak share artikel tu dekat sini..tapi kalau korang tak mahu baca kat sini..korang boleh terus baca dekat situ (Klik sini)

Artikel tu pasal soalan-soalan lazim tentang Islam dan jawapan nya sangat simple ^_^
Antaranya :

1. KISAH TUKANG GUNTING RAMBUT 


Pada suatu petang, seorang lelaki datang ke kedai gunting rambut untuk memendekkan rambutnya yang agak panjang dan tidak terurus. Seperti biasa, si penggunting rambut menyambut pelanggannya dengan mesra dan mempersilakannya duduk.

Sedang si penggunting rambut melakukan kerjanya, mulutnya tidak berhenti bercerita. Macam-macam dibualkan menyentuh isu semasa dan kehidupan harian. Tiba-tiba si penggunting rambut itu bertanya suatu soalan yang agak berat.

“Tuhan ni wujud ke?” tanya si penggunting rambut.

Lelaki tersebut terkejut dengan soalan tersebut. Belum pun sempat nak menjawab, si penggunting rambut menyambung percakapannya.

“Kalau Tuhan wujud kenapa dunia ni huru-hara, manusia saling berperang dan benci sesama manusia? Tuan tengoklah berita, di sana berperang di sini berperang. Asyik bergaduh sahaja di mana-mana…” adu si penggunting rambut.

“Lihat di negara kita, sana sini buang bayi. Kes bunuh pun selalu keluar di akhbar. Masalah sosial lagi. Rasuah lagi. Teruklah!” sambungnya lagi menyatakan kekesalan.

“Tuhan tu ada.” Jawab si lelaki itu singkat. Risau melihat semangat si penggunting rambut itu dengan gunting tajam di tangannya.

“Kalau betul Tuhan ada, kenapa DIA tak selesaikan semua masalah tu? Dan buat semuanya jadi aman sahaja? Kan senang!” ujar si penggunting rambut yang umurnya 40-an itu.

Selepas beberapa minit berlalu, sesi guntingan rambut pun selesai. Selesai membayar, si lelaki mengajak si tukang gunting melihat ke luar tingkap.

“Encik lihat tak lelaki-lelaki remaja di sana? Dan pakcik tua di seberang jalan tu yang sedang duduk tu?” tanya lelaki itu.

“Ya, saya nampak. Kenapa?” si penggunting rambut bertanya kembali.

“Lelaki remaja tu rambutnya panjang, nampak tak senonoh kan? Dan pakcik tua tu pula misainya tak terurus nampaknya. Setuju tak?” Lelaki itu meminta pandangan.

“Ya, betul. Saya setuju.” si penggunting rambut mengiyakan sambil mengangguk.

“Mereka jadi macam tu sebab tukang gunting rambut tiada kah?” tiba-tiba lelaki itu mengajukan soalan ‘istimewa’ kepada si penggunting rambut.

“Eh, tak. Bukan sebab tu. Ni saya ada ni.” Si penggunting rambut menafikan.

“Habis tu kenapa lelaki-lelaki remaja itu berambut panjang dan pakcik tua itu tidak tersusun misainya?” lelaki tersebut bertanya kembali.

“Tu sebab mereka tak datang jumpa saya. Kalau mereka datang jumpa saya tentu saya akan potong rambut remaja lelaki tu bagi elok. Dan pakcik tua tu pula saya akan trim misainya bagi kemas.” jawab si penggunting rambut.

“Ya, itulah jawapan kepada persoalan encik semasa encik memotong rambut saya tadi. Tuhan itu ada. Tidaklah bermakna berlakunya peperangan, pertelingkahan, jenayah, gejala sosial, rasuah di kalangan manusia itu adalah kerana Tuhan tidak ada. Masalah ini semua timbul kerana mereka semua tidak mahu ‘berjumpa’ dengan Tuhan.” kata lelaki itu.

Si penggunting rambut mendengar dengan teliti sambil mengerutkan dahinya. Berfikir agaknya.

“Mereka yang abaikan suruhan dan perintah Tuhan. Tuhan malah telah memberikan pedoman melalui RasulNYA dan juga melalui kitabNYA iaitu al-Quran. Malangnya, manusia memilih cara mereka sendiri. Mereka menjauhkan diri dari ALLAH. Jika manusia mendekatkan diri dengan ALLAH, tentulah keadaan manusia lebih baik dan sejahtera. Lebih kurang macam sayalah sekarang ni. Lebih handsome dari lelaki-lelaki remaja dan pakcik tua tu sebab saya jumpa encik untuk dirapikan rambut saya, hehe…”

“Betul jugak. Kenapa Tuan tak jelaskan pada saya semasa potong rambut tadi” Si penggunting rambut mengangguk setuju sambil bertanya.

“Oh bukan apa. Saya risau dengan gunting di tangan encik tu. Dibuatnya encik marah nanti, tak pasal-pasal saya kena nanti…hehe. Tapi, alhamdulillah encik tak marah, malah dapat menerima penjelasan saya” Jelas lelaki tersebut sambil ketawa kecil. Si penggunting rambut itu turut tertawa juga.


2. Mengapakah orang Islam menyembah dan tunduk kepada Kaabah semasa solat ??
Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak…… 

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ? 

Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam. 

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ? 

Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum …. 

Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ? 

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ? 

Missionary : Awak tak ada jawapan ? 

Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman. 

Missionary : Mengapa awak caka begitu ? 

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” … 

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi. 

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak. 

Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ? 

Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ? 

Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut …. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja … Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai ….. bersepaiiiiiiiiii ….. 

Merah padam muka Missionary menahan marah. 

Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum …. 

Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak da pun. Saya pecahkan handphone ni pun tak da emak awak dalam handphone. 

Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless. Awak tak guna otakkah ? 

Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah. Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah. 

Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu. Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu. 

Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary … Nah ini duit untuk awak beli N95 yang baru …. Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse …. Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya...

3. Khinzir...


Pengharaman memakan daging khinzir memang diketahui umum. Fakta berikut menerangkan pelbagai aspek larangan ini:
1. Al-Qur’an mengharamkan daging khinzir.Al-Qur’an melarang memakan daging khinzir di dalam tidak kurang daripada 4 surah berlainan. Larangan tersebut terkandung di dalam 2:175, 5:3, 6:145 dan 16:115.”Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, daging haiwan yang disembelih atas nama selain Allah….”
[Al-Maaidah 5:3]Ayat suci Al-Qur’an di atas memadai untuk meyakinkan seorang Islam tentang pengharaman daging khinzir.

2. Daging khinzir dilarang di dalam Bible.

Orang Kristian semestinya yakin dengan kitab agama mereka. Bible melarang pemakanan daging khinzir, did alam buku Leviticus:

”Jangan makan babi. Binatang itu haram, kerana walaupun berkuku belah tetapi binatang itu tidak memamah biak. Jangan makan binatang seperti itu, jangan sentuh bangkainya.”
[Leviticus 11:7-8]

Daging khinzir juga dilarang di dalam Bible menurut buku Deuteronomy:

”Jangan makan babi. Binatang itu haram, kerana walaupun berkuku belah tetapi binatang itu tidak memamah biak. Jangan makan binatang seperti itu, dan jangan sentuh bangkainya.”
[Deutoronomy 14:8]

Larangan yang sama juga diulang di dalam Bible, di dalam buku Isaiah Chapter 65, rangkap 2-5.7.

3. Memakan daging khinzir menyebabkan pelbagai penyakit.

Orang bukan Islam yang lain dan ateis akan hanya bersetuju jika mereka dapat diyakinkan melalui sebab, logik dan sains. Memakan daging khinzir boleh menybebakan tidak kurang daripada tujuh puluh jenis penyakit yang pelbagai. Seseorang itu boleh mendapat pelbagai helminthes seperti cacing bulat, cacing peniti, cacing kerawit dan lain-lain lagi. Antara yang berbahaya adalah Taenia Solium, iaitu menurut istilah umum, cacing pita. Ia tersimpan di dalam uus dan sangat panjang. Ovumnya, iaitu telur memasuki aliran darah dan mampu mencapai hampir ke semua organ tubuh. Jika ia memasuki otak, boleh mengakibatkan hilang ingatan. Jika memasuki jantung, boleh menyebabkan serangan jantung, jika memasuki mata akan menyebabkan buta, jika memasuki hati akan mengakibaktna kerosakan hati. Ia boleh merosakkan hampir kesemua organ tubuh.

Satu lagi helminthes adalah Trichura Tichurasis. Tanggapan salah paling umum mengenai daging khinzir ialah, jika ianya dimasak dengan betul, ovum-ovum tersebut akan mati. Dalam satu projek penyelidikan yang dijalankan di Amerika, didapati daripada dua puluh empat orang yang menghidap Trichura Tichurasis, dua puluh dua telah memasak daging khinzir tersebut dengan betul. Ini menunjukkan bahawa ovum yang terkandung di dalam daging khinzir tidak mati pada suhu masakan yang normal.

4. Khinzir mempunyai bahan pembina lemak.

Daging khinzir mempunyai sangat sedikit bahan membina otot dan mengandungi lemak berlebihan. Lemak ini tersimpan pada saluran dan boleh menyebabkan hipertensi (tekanan darah yang terlalu tinggi) dan serangan jantung. Tidak menghairankan bahawa lebih 50% rakyat Amerika menghidap hipertensi.

5. Khinzir adalah antara haiwan paling kotor di bumi.

Khinzir hidup dan membiak pada serasah, najis dan kotoran. Ia merupakan pebangkai terbaik ciptaan Allah (S.W.T.) yang saya tahu. Di perkampungan India, mereka tidak mempunyai tandas moden dan penduduk kampung membuang najis di tempat terbuka. Selalunya najis tersebut dimakan oleh khinzir.

Mungkin ada yang akan berhujah bahawa di negara-negara maju seperti Australia, khinzir diternak di tempat yang bersih. Sungguhpun kawasan tersebut bersih, khinzir itu ditempatkan bersama di dalam kandang. Tidak kira bagaimana anda mencuba menjaga kebersihan khinzir, menurut tabii, mereka merupakan haiwan yang kotor. Mereka makan dan menikmati najis mereka sendiri serta najis khinzir lain.

6. Khinzir adalah haiwan paling menjijikkan.

Khinzir merupakan haiwan paling menjijikan di muka bumi ini. Khinzir satu-satunya haiwan yang merelakan kawan-kawannya mengadakan seks bersama pasangannya. Di Amerika, kebanyakan orang memakan daging khinzir. Setiap kali selepas majlis tari menari, mereka akan bertukar-tukar isteri, dan berkata,” Anda tidur bersama isteri saya dan saya tidur bersama isteri anda.” Mungkinkah budaya memakan daging khinzir menggalakkan budaya khinzir. Kami, rakyat India menganggap Amerika sebagai sebuah negara yang paling maju dan canggih. Apa sahaja yang mereka lakukan, akan menjadi ikutan beberapa tahun kemudian. Menurut rencana di dalam majalah Island, amalan bertukar-tukar isteri telah mula menjadi kebiasaan di kawasan mewah Bombay.



Ok lah ..sebenarnya banyak lagi soalan-soalan menarik dan jawapan yang bernas..kalau nak tahu dengan lebih banyak lagi, kliklah link yang aku bagi kat atas tu..sangat berfaedah untuk dibaca daripada korang dok online & baca perkara bukan-bukan kat fb tu..ye tak??hehe

Moga jawapan-jawapan di atas dapat  menambah ilmu dan memantapkan iman kita..( bak kata ustazah kat sekolah aku dulu ILMU MEMANTAPKAN IMAN!!) InsyaAllah :D

Sekian,assalamualaikum

p/s: boleh juga dapatkan buku " 20 Soalan Plaing Lazim Tentang Islam" oleh Dr. Zakir Abdul-Karim   Naik di kedai buku berhampiran..cewwwaahh aku promote kejap ye..hehe..aku pon macam teringin nak beli buku ni..
Tataaaaaaaaa~ ~

Monday, 14 November 2011

IN LOVE WITH FELT CRAFT~~ :D

Assalamualaikum!! Salam sejahtera!!
Hai pencinta seni sekalian ~ Tak kira la seni lukis ke seni kraftangan ke atau seniman..hehe
OK berbalik kepada tajuk di atas.. IN LOVE WITH FELT CRAFT????WHAT??Umie Adam tahu ke bab seni nih..Ok fine...memang aku mengaku yang aku FAIL bab seni ni terutamanya seni lukis..Huh! =.=' Aku bersyukur sangat sebab sepanjang sekolah menengah dulu, aku tak pernah ambil subjek seni sejak form1-5..fuhhhh~
yeah!!!
Namun,pada suatu hari yang indah di CFS IIUM.....
Aku telah dihasut untuk menyertai 1 kelas jahit menjahit FELT CRAFT~~Bagi yang tak tahu apa itu felt craft,meh sini cek ceritakan kat hangpa semua..Jom tinjau gambar-gambar di bawah..

First of all...ini lah yang diperlukan untuk basic jahit menjahit ni..
 Inilah kotak ajaib! Cuba teka apa dalam kotak ni???
Tadaaaaaaa...ni lah yang ada dalam kotak kat atas tu..bukan kasut yeee..ni lah benda paling basic untuk nak jahit apa-apa aje...kalau tak ada benang & gunting macam mana pula kan?hehe

THEN.....inilah hasilnya!!
yang aku pegang tu lah FELT CRAFT namanya..This is my first felt craft masa join kelas tu..hehe--->muka excited..tapi aku punya yang kecil sekali tu..bukan yang besar tu..jangan salah faham pulak ye..

Untuk pengetahuan semua, fabrik yang digunakan untuk buat benda alah ini ialah:
tu lah yang aku guna...fabrik felt..ada macam-macam jenis tau..korang juga boleh dapatkan dalam bentuk kertas A4 atau nak semeter pon boleh..cakap je dekat seller yang jual tu..jangan segan-segan..
kain ni tak ada la mahal sangat but depends dekat tempat korang beli lah lagipon sekarang beli secara online pun boleh sebab dah ramai dah  jual materials felt craft ni..kalau aku rajin aku bagi link ye..^_^






yang bawah ni aku buat masa kelas tu..comot sikit..tangan keras lagi..hehe
 




---> itulah gambar-gambar felt craft yang aku bertungkus lumus buat masa cuti sem ni..kalau buruk diam-diam tau..hehe..kalau aku rajin lagi aku letak yee.. Selain daripada buat keychain,korang boleh buat phone casting, dompet, gantung dekat phone or terpulang kepada kreativiti korg :D

p/s: InsyaAllah aku akan letak toturial cara-cara nak buat felt craft ni..confirmlah korang akan enjoy buat benda ni selain isi masa lapang or buat bisnes :D


SELAMAT MENCUBA~~